Video player inladen...

Met een gestolen schilderij onder de arm het museum uitlopen, het kan... in Moskou

Een dief heeft op klaarlichte dag en voor de ogen van het aanwezige publiek een duur schilderij gestolen uit de Tretjakovgalerij in Moskou. Lang kon hij niet genieten van zijn huzarenstukje: een paar uur later kon de politie hem oppakken, en het schilderij is ook teruggevonden.     

Zondag haakte een man op zijn dooie gemak een schilderij van de muur in de Tretjakovgalerij in Moskou. Hij deed dat zo nonchalant, dat de bezoekers dachten dat het om een werknemer van het museum ging. Vervolgens wandelde de dief doodgemoedereerd het museum uit. 

Het duurde minuten voor er alarm geslagen werd. De koelbloedige diefstal was te zien op camerabeelden. Lang kon de dief niet genieten van zijn buit: enkele uren later werd hij opgepakt.

Aanvankelijk ontkende hij alles, maar tenslotte biechtte hij op dat hij het schilderij op een bouwplaats had verstopt, gewikkeld in een jas. De 31-jarige man was eerder al voor een drugsdelict opgepakt. Volgens de politie wilde de man het schilderij verkopen.

Het gaat om het schilderij "Aj-Petri, de Krim", dat volgens Russische media zo'n 160.000 euro waard is. Het werd rond 1890 gemaakt door Archip Koeindzji. Die schilder staat bekend om zijn magistrale weergave van licht.

De Aj-Petri is een berg op de Krim, het schiereiland in Oekraïne dat door Rusland werd geannexeerd. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de dief met zijn keuze politieke motieven zou hebben gehad.

Aj-Petri, de Krim - door Archip Koeindzji

De Tretjakov-galerij is een van de belangrijkste musea van Moskou. Er wordt Russische kunst uit de hele geschiedenis van het land tentoongesteld. 

Stanislav Kononov, de Directeur Musea van het Russische ministerie van Cultuur zegt dat het aantal bewakers in de zalen zal worden verhoogd. De schilderijen worden voortaan ook steviger bevestigd aan de muur, en alle schilderijen zullen worden bewaakt met elektronische sensoren, zoals het hoort. 

De Tretjakovgalerij kwam vorig jaar ook negatief in het nieuws: toen beschadigde een dronken man een van de belangrijkste kunstschatten van het museum. Hij ging het olieverfschilderij "Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan op 16 november 1581" van Ilja Repin te lijf met een metalen staaf.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen