Videospeler inladen...

Nieuwe app met live dronebeelden helpt surfers haaien te spotten bij Sydney

Surfers in en om de Australische stad Sydney kunnen sinds kort een app raadplegen om via live dronebeelden het kustgebied te controleren op haaien.

In 2015 kondigde de Australische deelstaat New South Wales al aan dat er gewerkt zou worden aan technologie om haaienaanvallen op surfers te helpen voorkomen. In en om de hoofdplaats Sydney liggen tal van populaire stranden voor surfers.

De ontwerper van de app, Jason Iggleden, kwam op het idee om haaien te gaan spotten toen hij dronebeelden ging maken op bestelling, voor surfers die hun prestaties wilden vastleggen. Het voorbije half jaar telde hij meer dan 30 haaien, de meeste daarvan eerder onschadelijk, maar ook vijf gevaarlijke exemplaren.

Volgens Iggleden is de "Drone shark app" efficiënter en ecologischer dan de bestaande veiligheidsmaatregelen, zoals haaiennetten, haaienvallen of helikopterpatrouilles. De app geeft, naast livebeelden, ook informatie over de algemene surfcondities, en zendt waarschuwingen uit wanneer een gevaarlijke haai gesignaleerd is. Iggleden brengt in dat geval ook meteen de kustwacht op de hoogte, desnoods gaat hij zelf met een megafoon het strand op om zwemmers en surfers uit het water te roepen. 

In 2018 zijn in Australië 23 aanvallen op mensen door haaien geregistreerd, dat waren er 5 meer dan het jaar voordien. 

Meest gelezen