Videospeler inladen...

Premier Michel over klimaatbeleid: "Én bevoorradings­zekerheid én redelijke tarieven én engagementen respecteren"

Daags na een nieuwe grote klimaatmars in Brussel heeft premier Charles Michel (MR) het thema klimaat aangesneden tijdens een toespraak op de Diplomatieke Dagen. Hij schuift 3 doelen naar voren die de regering tegelijk moet verwezenlijken om tot een efficiënt klimaatbeleid te komen en hij plant een onderhoud met een delegatie van de Klimaatcoalitie.

Nog volgens de premier is er de afgelopen jaren "veel gedaan, veel gerealiseerd, maar misschien te weinig uitgelegd". Hij wees op de extra investeringen in hernieuwbare energie die er deze legislatuur zijn gekomen, en schoof het windmolenpark op de Noordzee naar voren als voorbeeld. "De energie die daar opgewekt wordt, is gelijk aan de energie van vier kerncentrales", aldus Michel.

De green bonds, die investeringen in groene initiatieven moeten stimuleren, zijn een ander element dat er onder de regering-Michel gekomen is. "We waren het tweede Europese land dat dit mogelijk maakte", benadrukte Michel.

Michel omschreef de betoging van zondag als een "belangrijke mars", die een signaal gestuurd heeft. Klimaat is voor hem een van de drie topprioriteiten, naast mobiliteit en digitalisering.

De premier startte zijn toespraak door de "puntjes op de i" te zetten over het migratiepact. "Toen ik de beslissing nam om in dat pact te stappen, heb ik gedacht aan de Eerste Wereldoorlog", zei Michel. "Slechts een paar weken daarvoor hadden we het einde van die oorlog herdacht. De twee wereldoorlogen waren het gevolg van egoïsme, nationalisme, op zichzelf terugplooien, de samenwerking weigeren. Daaraan heb ik gedacht in New York en Marrakech. Voor globale uitdagingen, zoals migratie, is een globale aanpak nodig."

Luisteren

Aan Belga laat het kabinet van Michel intussen weten dat hij morgen een delegatie van de Klimaatcoalitie ontvangt. De premier heeft de boodschap van de 70.000 manifestanten in Brussel gisteren duidelijk gehoord, zegt hij. Daarom wil hij naar hun ideeën luisteren. De Klimaatcoalitie verenigt tientallen milieuorganisaties, burgerbewegingen, ngo's en vakbonden en organiseerde de klimaatmars van begin december, die 65.000 mensen op de been bracht.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen