Tien doden bij nieuwe aanslag in noorden Burkina Faso

In het noorden van Burkina Faso zijn zondagochtend tien doden gevallen en verschillende gewonden bij wat de veiligheidsdiensten een terroristische aanval noemen. Twee weken geleden waren bij een gelijkaardige aanslag in dezelfde regio ook al twaalf mensen omgebracht. Burkina Faso krijgt sinds 2015 te maken met alsmaar meer terreuraanslagen die tot nu toe al meer dan 280 doden hebben gemaakt.

"Een tiental gewapende individuen voerden zondagochtend een terreuraanslag uit in het dorp Sikiré", zei de anonieme veiligheidsbron. Daarbij vielen "tien doden en twee zwaargewonden".

Sikiré is een dorp op een twintigtal kilometer van Arbinda, een stadje in de provincie Soum, in de regio Sahel. Daar gebeuren geregeld aanslagen die door de veiligheidsdiensten worden toegewezen aan jihadistische groepen.

Het Franse persagentschap AFP citeert een lokale verkozene uit Arbinda die getuigt dat "de daders, gewapend met kalasjnikovs, verschillende rondes deden in het dorp en het vuur openden op de inwoners".

AFP or Licensors

Toenemende terreur

Sinds 2015 is Burkina Faso geregeld het slachtoffer van aanslagen, zelfs tot in de hoofdstad Ouagadougou. De zwaarste aanslag tot nu toe gebeurde op een hotel in het centrum van de hoofdstad, in januari 2016. Daarbij vielen toen, volgens de officiële cijfers, 28 doden en bijna 60 gewonden. Omdat er toen ook buitenlandse slachtoffers waren, onder meer Canadezen, Zwitsers en Amerikanen, kreeg die aanslag internationaal veel aandacht.

Maar diep in het binnenland, in zowat de hele noordelijke regio die grenst aan Niger en Mali, en zelfs in het grensgebied met Benin, zijn de afgelopen jaren veel meer Burkinabese doden gevallen bij aanslagen die telkens weer toegeschreven worden aan jihadistische groepen. Sinds begin dit jaar is daarom de noodtoestand uitgeroepen in 14 van de 45 provincies, feitelijk de hele noordelijke en noordoostelijke regio's. De Westerse ambassades, ook de Belgische diplomatieke diensten, raden reizen in het binnenland van Burkina Faso formeel af en noemen het risico op aanslagen in de hoofdstad Ouagadougou "hoog".

Meest gelezen