Trevor, de "eenzaamste eend ter wereld", is niet meer

Droef nieuws uit Niue, een van de vele mini-eilandjes in de Stille Oceaan nabij Australië en Nieuw-Zeeland. Trevor, de enige eend die het eilandje rijk was, is gestorven na een aanval van een hond. De eend was een plaatselijke beroemdheid omdat hij er de enige vogel van zijn soort was.

Niue is een van de vele eilandjes die deel uitmaken van Polynesië, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Het ligt ruwweg in de driehoek tussen Tonga, Samoa en de Cook-eilanden. Niue is amper 260 km² groot en met zowat 1.300 inwoners een kleine, hechte gemeenschap. De dood van hun geliefde Trevor komt dan ook hard aan.

"Trevor belandde hier in januari van 2018 na een zware storm, we denken dat hij naar hier gevlogen of geblazen is", zegt Rae Findlay aan BBC. Zij beheerde Trevors Facebookpagina. "We nemen aan dat hij uit Nieuw-Zeeland kwam, maar het kan ook Tonga of een ander eiland geweest zijn. Het was een wilde eend (mallard in het Engels, nvr), dus we noemden hem Trevor Mallard, naar een politicus in Nieuw-Zeeland, en die naam bleef plakken."

De eend zocht bij gebrek aan rivieren of meren op Niue zijn toevlucht in een grote poel en maakte er zijn woonplaats van. En hoewel Trevor wel eens de eenzaamste eend ter wereld genoemd werd, had hij best veel gezelschap. Bezorgde eilandbewoners kwamen regelmatig een kijkje nemen of alles wel oké was en de brandweer op het eiland vulde de poel regelmatig bij als het waterniveau te laag zakte.

"Hij fladderde ook regelmatig tot bij buurtbewoners om daar in hun tuin te genieten van de traktaties die hij kreeg: bonen, maïs, granen", zegt Findlay. En hij maakte ook dierenvrienden: een haan, een kip en een veka (een inheemse vogel) die in de buurt van de poel woonden. "Zij lopen er een beetje verloren bij nu."

"Na een jaar waarin ik rondreed met een zakje granen in mijn auto, zal ik de pauzes op weg van en naar het werk missen om Trevor eten te geven. Hij veroverde vele harten en zal zeker gemist worden."

Meest gelezen