Project VLINDER: UGent geeft 50 scholen eigen weerstation

De Universiteit Gent zal 50 middelbare scholen voorzien van een eigen weerstation. De meeste weerstations staan vandaag in landelijke gebieden en te weinig in de steden. Door ze bij scholen te plaatsen, is er een betere spreiding en kunnen de weerberichten dus ook verbeteren. Het project krijgt de naam VLINDER.

Uit onderzoek van de UGent blijkt dat de metingen in de stad anders zijn dan in landelijke gebieden. Daarom willen ze nu scholen inzetten om betere metingen te kunnen doen. Met het nieuwe project VLINDER willen ze zo'n 50 nieuwe weerstations creëren.  Die moeten ervoor zorgen dat er op meer verschillende plekken metingen zijn. De bestaande meetpunten van het KMI liggen allemaal in nogal rustige gebieden, ver weg van industrie en steden. Door meer diverse meetpunten te krijgen, kan de weersvoorspelling op termijn accurater worden. Vandaar dus de samenwerking met de scholen.

Educatief voordeel

Zo'n weerstation op school heeft nog een bijkomend educatief voordeel. "Leerlingen kunnen zelf aan de slag met hun metingen. Die kunnen ze vergelijken met metingen in naburige weerstations", zegt Steven Caluwaerts van de UGent. Leerkrachten krijgen dan ook een basispakket om hun leerlingen te begeleiden. De universiteit voorziet 50 bouwpakketten waar scholen mee aan de slag kunnen. Inschrijven kan vanaf vandaag via de website: www.vlinder.ugent.be

Meest gelezen