Brussels minister-president Vervoort: "Als N-VA in bestuur komt, zullen we noodsysteem ABS moeten gebruiken"

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) ziet een regering met de N-VA niet zitten. Maar als er aan Nederlandstalige kant geen meerderheid mogelijk is zonder N-VA, zal er bestuurd worden met het ABS. Dat zei Vervoort vandaag tijdens een nieuwjaarslunch. ABS is een "antiblokkeringssysteem" waardoor er niet altijd een meerderheid aan Nederlandstalige kant moet zijn om bepaalde ordonnanties te stemmen. 

Rudi Vervoort herhaalde vandaag tijdens een nieuwjaarslunch dat hij uitsluit met de N-VA te regeren. Hij noemt N-VA "een partij die Brussel wil opheffen of kiest voor een medebestuur door de Vlaamse en Franse gemeenschap". Anderzijds heeft N-VA in de peilingen voor het Brussels Gewest al geruime tijd de wind in de zeilen en zou afgetekend de grootste Nederlandstalige partij worden. Daarbij dient de kanttekening gemaakt te worden dat de foutenmarge vooral voor de Nederlandstalige partijen erg groot is en dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober de grote doorbraak in Brussel uitbleef.

Antiblokkeringssysteem

Vervoort wijst erop dat het erg moeilijk zal zijn om te regeren met de N-VA, omdat de regering in consensus beslist. Maar als het toch onmogelijk wordt om een Brusselse regering te vormen zonder N-VA, kunnen er in het Brussels Parlement wel ordonnanties gestemd worden zonder N-VA, stelt Vervoort. Daarvoor wil hij gebruikmaken van het ABS, het "antiblokkeringssysteem" dat bij de stemming over het voorstel van ordonnantie over de decumul opnieuw in de aandacht kwam. Het systeem werd destijds uitgewerkt om te voorkomen dat het toenmalige Vlaams Blok de Brusselse instellingen zou blokkeren.

Het ABS bepaalt dat teksten waarvoor een meerderheid in beide taalgroepen nodig is, toch kunnen worden goedgekeurd. Na een afkoelingsperiode van 30 dagen volstaat dan een derde van de stemmen van de taalgroep die niet akkoord is. De Nederlandstalige partijen, op Groen na, vonden dat het bij de decumul ging om een onterecht gebruik van het instrument. Vervoort merkt op dat een Brusselse regering met N-VA wel beroep zou kunnen doen op het ABS "als een partij zich tegen de werking van de Brusselse instellingen keert".

Meest gelezen