Vier meldingen per dag van "vriendschapsfraude"

Bij de FOD Economie komen elke maand zo'n 118 meldingen binnen van zogenaamde vriendschapsfraude, waarbij oplichters hun slachtoffers contacteren via het internet. Dat schrijft het Nieuwsblad. Vriendschapsfraudeurs maakten vorig jaar 5,4 miljoen euro buit. 

Bij vriendschapsfraude contacteren oplichters mannen of vrouwen via het internet voor een vriendschaps- of liefdesrelatie. Eens er een vertrouwensband gegroeid is, beginnen de oplichters geld te vragen. De redenen die ze aanhalen? Een reis naar België, kleren, de hospitalisatiekosten voor het dochtertje, een erfenis vrijkrijgen … Nadat het geld geïnd is, blijft het plots stil aan de andere kant. In werkelijkheid heeft de “vriend” nooit bestaan.

In 2018 waren er 637 meldingen van vriendschapsfraude, de betaalde bedragen variëren van 5 euro tot 500.000 euro

Kris Peeters (CD&V), minister voor Consumentenzaken

Begin november lanceerde minister van Consumentenzaken Kris Peeters een bewustmakingscampagne. "Sinds die campagne is het aantal meldingen verdubbeld, van 58 naar 118 per maand", zegt Peeters. "In 2018 kwamen er in totaal 637 meldingen binnen. In 466 gevallen werd er effectief een bedrag betaald, dat gaat van 5 euro tot 500.000 euro." Alles samen maakten de fraudeurs 5,4 miljoen euro buit."

Meest gelezen