Vos verliest poot door illegale wolvenklem in natuurgebied in Merelbeke

In de Scheldemeersen, een natuurgebied tussen Merelbeke en Zwijnaarde, is een vos dit weekend zijn voorpoot kwijtgeraakt. Hij was vast komen te zitten in een illegale wolvenklem. Er wordt nu bekeken of de vos nog kan overleven in het wild, of dat hij de rest van zijn dagen in gevangenschap zal moeten doorbrengen. 

Er duiken nog altijd wolvenklemmen op in Oost-Vlaanderen, ook al zijn ze illegaal in België. Dit weekend verloor een vos een van zijn poten door zo'n klem in het natuurgebied Scheldemeersen in Merelbeke.

Eerste hulp bij gewonde vossen

“Ik heb zaterdag een oproep gekregen van een vriend’, vertelt Inge Thas , de dierenarts van het opvangcentrum in Merelbeke. Zij diende de eerste zorgen toe. “Die vriend was aan het wandelen en hoorde een geluid. Zo ontdekte hij een vos die vastzat in een val.” De val lag op een gevaarlijke plek in een natuurgebied waar ook wandelaars met honden en kinderen komen. Het had dus ook gekund dat een kind in zo’n val was getrapt.

“Toen ik bij de vos was, was het al donker. Het dier was heel angstig. Ik heb de vos proberen kalmeren”, gaat Inge verder. “Dan hebben we met twee volwassen mensen de val proberen openmaken. Dat was heel moeilijk. Er kwam zelfs een koevoet aan te pas. Daarna heb ik de vos in mijn auto gelegd en ben ik ermee naar de praktijk gereden. Daar zag ik dat de poot heel erg beschadigd was. Hij was niet meer doorbloed, ijskoud en moest geamputeerd worden.”

Een jager met drie poten

Nu een van zijn voorpoten is geamputeerd, heeft de vos nog maar drie poten. De vraag is of de vos nog in het wild kan overleven of niet. Indien niet zal hij in gevangenschap moeten leven. En daar zijn veel gemengde reacties over. Inge Thas hoopt dat de vos opnieuw in het wild kan leven. “Ik moet in de eerste plaats bekijken wat de vooruitzichten zijn voor een vos op drie poten. Ik moet kijken of hij nog kan jagen. Anders zullen we inderdaad over moeten gaan tot een permanente opvang. Misschien dat de vos in een opvangcentrum kan verblijven. Al is de voorkeur natuurlijk om het dier weer vrij te laten. Het beste leven voor zo’n dier is uiteraard in het wild.”

Aan inslapen wil dierenarts Inge niet denken. “Euthanasie is voor mij persoonlijk geen optie. Het dier heeft uren aan zijn eigen poot zitten bijten om zich te bevrijden. We moeten hem genezen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het dier voor de rest van zijn leven in een klein hokje gaat zitten. Dat is dierenmishandeling. Als dat de enige optie blijkt, dan is inslapen wel een betere optie. Maar eerst zullen we kijken of hij nog in staat is om zelf een prooi te vangen.”  

Illegale klemmen

“De meeste wolvenklemmen worden geplaatst door jagers”, zegt Sven Vrielynck van Natuur en Bos. “Ze gebruiken de klemmen omdat ze de wolf en de vos als concurrent zien. Zij jagen ook op klein wild. Meestal zijn dat oude tuigen die al tientallen jaren oud zijn. Als we nieuwe klemmen vinden, komen die meestal uit het buitenland. In Nederland kan je bijvoorbeeld nog steeds een wolvenklem kopen. Ze worden daar vaak gebruikt door rattenvangers.” Wie een wolvenklem plaatst, kan daar een fikse straf voor krijgen. 

 

 

 

Meest gelezen