Videospeler inladen...

VS wil uitlevering van Huawei-topvrouw Meng: "Dit draait om een dominantieconflict tussen de VS en China"

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt twee vestigingen van het Chinese technologiebedrijf Huawei aan voor onder meer bankfraude en diefstal van gsm-technologie. In totaal zijn er 13 aanklachten geformuleerd tegen Huawei en financieel directeur Meng Wanzhou. De VS beschuldigt Meng van schending van de sancties tegen Iran en wil de uitlevering van de topvrouw. "Dit gaat om een dominantieconflict tussen de VS en China", legt Amerika-correspondent Björn Soenens het volledige plaatje uit.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het Chinese technologiebedrijf Huawei in 13 aanklachten beschuldigd van onder meer diefstal van mobiele technologie, obstructie van de rechtsgang en bankfraude. Huawei zou onder meer bedrijfsgeheimen van de Amerikaanse netwerkoperator T-Mobile gestolen hebben.

De aanklachten zijn gericht tegen twee vestigingen van Huawei en de financieel directeur van het bedrijf, Meng Wanzhou. Meng is de dochter van de oprichter van Huawei.

De topvrouw werd begin december in Canada gearresteerd op verzoek van de VS. Volgens de VS is Meng verantwoordelijk voor de schending van de sancties tegen Iran. "Huawei zou de Amerikaanse strafmaatregelen tegen Iran genegeerd hebben. Via via zouden ze handelsproducten -tegen de sancties in- naar Iran verscheept hebben", duidt correspondent Björn Soenens. De Amerikaanse minister van Justitie Matthew Whitaker kondigde aan dat de VS de uitlevering van Meng vraagt.

Huawei heeft na de bekendmaking een mededeling verspreid waarin het bedrijf alles ontkent en haar topvrouw in bescherming neemt. "We geloven dat de Amerikaanse rechters hetzelfde zullen concluderen", luidt het.

Vrees voor spionage en diplomatieke spanning

"De FBI zegt dat de praktijken van Huawei al tien jaar aan de gang zijn. Huawei had een contract met T-Mobile in de VS en Huawei betaalt blijkbaar bonussen aan zijn werknemers als die de technologie van concurrenten weten te ontvreemden. Zo hebben ze bijvoorbeeld een robot ontvreemd die telefoons moest testen bij T-Mobile. Daarover zijn al schadeclaims geweest. De vrees in de VS is dat Huawei zijn telefoons zou uitrusten met materiaal om te spioneren, en dat die toestellen niet meer veilig zijn", aldus Soenens.

Dit draait om een dominantieconflict: een strijd om de grootste te zijn in de telecomwereld.

De zaak heeft de relaties tussen China, Canada en de VS onder druk gezet, ziet Soenens. "De spanning loopt op. China fulmineert tegen Canada door te zeggen dat ze topvrouw Meng niet mogen uitleveren, maar de kans is groot dat dat wél gebeurt, omdat het gaat om zaken die zijn gepleegd op Amerikaanse bodem.

Achterliggend zit er een dominantieconflict: een strijd om de grootste te zijn in de telecomwereld. Huawei is de tweede grootste producent ter wereld van mobiele telefoons. Er is veel aan verbonden. Het gaat over 5G-netwerken (snel internet, red.) die worden gebouwd. Huawei is daar heel actief in. Het zou wel eens kunnen dat het bedrijf die netwerken aanlegt in westerse landen om meer te spioneren en bedrijfsgeheimen te kapen, zoals die van zelfrijdende auto's en medische gegevens die mensen ingeven via mobiele bandjes."

Als Amerikaans president Donald Trump uithaalt naar oneerlijke rechtspraktijken van China dan moet je hem daarin gelijk geven. 

Zijn die vermoedens van de VS eigenlijk terecht? Soenens: "Dat conflict is gerechtvaardigd. Als Amerikaans president Donald Trump uithaalt naar oneerlijke rechtspraktijken van China dan moet je hem daarin gelijk geven. Bedrijfsgeheimen worden wel degelijk gestolen. In het geval van T-Mobile is dat aangetoond. De vrees is dat wanneer nu niet ingegrepen wordt, het almaar verder zal gaan en niet meer tegen te houden is."

De Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross benadrukt intussen dat de aanklachten tegen Huawei niets te maken hebben met het lopende handelsoverleg met China.

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met professor internationale politiek Jonathan Holslag in "De afspraak" over de relaties tussen de VS en China:

Videospeler inladen...

Meest gelezen