ImageGlobe

West-Vlaamse burgemeesters beloven nettere gemeenten vol nieuwe fietspaden

De West-Vlaamse burgemeesters hebben veel beloofd voor de komende bestuursperiode, tijdens de burgemeestersmarathon bij Radio 2 West-Vlaanderen. Opvallend is dat zowat alle burgemeesters nieuwe fietspaden willen aanleggen en gevaarlijke kruispunten veiliger maken. Ze beloven ook om werk te maken van de kleine ergernissen van inwoners: zwerfvuil, hondenpoep en onkruid. Wat geen enkele burgemeester wil is vrijwillig fusioneren.

Het valt op: bijna alle gemeenten beloven werk te maken van een betere mobiliteit in hun gemeente. Het zwaar verkeer bannen uit de dorpskernen is een veel voorkomende belofte, want de gemeenten moeten leefbaar zijn. "Koning fiets" wint het duidelijk van de auto. Burgemeester Alain Top van Harelbeke belooft een nieuw duurzaam circulatieplan: met veilige fietspaden en ruimte voor fietsstallingen. "Ik ruilde zes jaar geleden mijn eigen parkeerplaats in voor een fietsenstalling!", zegt hij.

Ook Torhout, Langemark-Poelkapelle en Wingene investeren in betere fietspaden. In Zuienkerke komt er een vrijliggend fietspad richting Oostende. Gemeenten investeren ook in fietssnelwegen. Kortrijk zal dit jaar nog 74 fietsstraten tellen, waar de fiets voorrang heeft op auto's. Ook Ieper investeert in toegankelijke fietspaden.

Zwerfvuil

Heel wat gemeenten gaan ook de strijd aan tegen zwerfvuil en hondenpoep. Dat lijkt een kleine ergernis, maar het is iets waar heel veel West-Vlamingen zich aan storen. Netheid is heel belangrijk geworden. Daarom introduceert burgemeester Koenraad Degroote van Dentergem een soort "netheidswacht". "'t Is de bedoeling om mensen eerst aan te spreken en te wijzen op hun plichten. GAS-boetes zijn de laatste remedie", zegt hij. Ook Lo-Reninge gaat de strijd met de hondenpoep aan. Kortrijk gaat nog een stap verder en wil zelfs GAS-boetes voor wie een sigarettenpeuk of kauwgum op de grond gooit. 

Een "groene" gemeente

Een nette gemeente is prioritair, maar de gemeenten willen ook groener worden. In Koksijde komt er een park, op de plaats waar nu het oude gemeentehuis staat. Ook Kuurne moet groener en in het centrum van Wevelgem verdwijnt het zwembad waardoor het park groter wordt. In Wervik verdwijnt de parking de Steenakker. In ruil komt er deels een groene zone. 

Zwembaden

Ook opvallend: veel gemeenten willen een nieuw zwembad. Dat hebben de burgemeesters van Kuurne, Wervik, Tielt, Blankenberge en Beernem beloofd. Maar een zwembad bouwen en uitbaten is duur, te duur vaak voor een kleine gemeente. Dus kijken sommige kleine gemeenten naar de buurgemeenten om eventueel samen een nieuw zwembad te bouwen. Maar ook dat is niet altijd evident. "De milieuvergunning van ons zwembad loopt af eind 2020", zegt burgemeester Youro Casier van Wervik. "Tegen dan moeten we beslist hebben of we een nieuw zwembad zullen bouwen. We willen er één, maar dat zal 7 à 8 miljoen Euro kosten. Samenwerken is altijd aangeraden. Maar Wervik ligt tegen de landsgrens, tegen de provinciegrens en tegen de taalgrens, dus we zitten een beetje op een eiland. Het is dan ook niet zo evident om een partner te vinden. Dus zullen we verplicht zijn om zelf die inspanning te doen."

Hondenweides

Veel aandacht ook voor de honden in verschillende West-Vlaamse gemeenten. De burgemeesters van Zonnebeke en Wevelgem hadden tijdens hun huisbezoeken voor de gemeenteraadsverkiezingen vaak de vraag gekregen om een hondenweide aan te leggen. Nu ze herverkozen zijn, willen ze daar werk van maken! De burgemeester van Staden had meteen na de verkiezingen al beloofd dat er ook in Staden snel een hondenweide komt. Damme wil dan weer een bijentuin en niet zomaar één: de stad wil met haar bijentuin kans maken op de titel van "Mooiste bijentuin van Vlaanderen". "De bijentuin komt er bij de bibliotheek en moet passen bij het imago van Damme als onthaaste stad", zegt burgemeester Joachim Coens.

Fusies

Geen enkele gemeente in onze provincie wil vrijwillig fusioneren. Ook dat valt op tijdens onze Burgemeestersmarathon. "Lendelede is een bestuurskrachtige gemeente", zegt burgemeester Carine Dewaele van Lendelede. "We zijn financieel gezond en we kunnen perfect alleen de toekomst aan". Ook het kleine Zuienkerke is niet van plan om op vrijwillige basis samen te smelten met andere gemeenten. Samenwerken kan wel, zegt burgemeester Alain De Vlieghe. "Wij hebben een prachtige samenwerkingsovereenkomst met de buren van Blankenberge, Brugge en De Haan. Die wil ik zelfs nog versterken. Maar vrijwillig fusioneren gaan we zeker niet doen. Zuienkerke is een bloeiende gemeente en onze inwoners zijn heel tevreden!"

Meest gelezen