Yorick Jansens

Kortrijk wil GAS-boete voor wie peuk of kauwgom weggooit 

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) van Kortrijk wil een GAS-boete in het leven roepen voor wie een sigarettenpeuk of een kauwgom op straat gooit. Dat zei hij tijdens de Burgemeestersmarathon van Radio 2. Ook heel wat andere West-Vlaamse burgemeesters vinden netheid heel belangrijk.

Volgens Van Quickenborne  is sluikstorten een echte plaag en ergeren de inwoners van Kortrijk zich enorm aan peuken en kauwgom op straat. 

"We willen een GAS-boete van 55 euro uitschrijven als mensen een peuk of kauwgom op de grond gooien. We hebben dit voorstel gedaan aan de Kortrijkzanen. Al meer dan 3000 mensen hebben geantwoord en we hopen dat we de meerderheid van de inwoners achter deze aanpak kunnen scharen. We willen daar dan ook streng op controleren, we zouden de eerste stad in Vlaanderen zijn die dit zou doen."  

Kortrijk wil Mechelen de loef afsteken


Burgemeester Van Quickenborne is ambitieus. Hij wil over 6 jaar de beste stad van Vlaanderen worden en Mechelen van de troon stoten. Hij wordt zo een geduchte tegenstander van zijn partijgenoot Bart Somers. "De lat ligt hoog, maar we willen Mechelen voorbij steken de komende 6 jaar. We hebben een plan waar we de Kortrijkzaan over bevragen momenteel. Er zullen grote stappen gezet worden op het vlak van luchtkwaliteit, verkeersveiligheid, groen en kindvriendelijkheid", aldus nog burgemeester Van Quickenborne.

Gemeenschapswacht voor Dentergem?


Ook de burgemeesters van onder meer Oostkamp, Roeselare, Lo-Reninge en Dentergem willen werk maken van een propere gemeente.  Burgemeester Koenraad Degroote uit Dentergem wil een gemeenschapswacht die zal letten op de netheid. "Het is eerst de bedoeling om mensen aan te spreken, mensen te wijzen op hun verplichtingen. Een GAS-boete zullen we niet onmiddellijk geven, het is maar de laatste remedie."

Meest gelezen