Videospeler inladen...

Winterprik lokt vinken naar tuin tijdens vogeltelweekend van Natuurpunt

Voor het eerst sinds 2013 is de vink de meest getelde vogel in de tuinen in Vlaanderen. Dat heeft wellicht te maken met de  winterprik van vorige week. De kauw staat op twee, de huismus op drie. Die laatste is aan zijn retour bezig onder meer als gevolg van de doorgedreven renovatie van woningen. Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt is een recordeditie geworden, met nu al meer dan 31.000 vogeltellers in ruim 16.000 tuinen. Vogelspotters kunnen hun tellingen nog de hele week melden.  

Volgens de voorlopige resultaten zaten in de gemiddelde Vlaamse tuin 24 vogels van 9 verschillende soorten. Dat is iets meer dan vorig jaar. Maar wat de rangschikking van de soorten betreft, is het een en ander veranderd. Voorlopig is de vink de meest getelde vogel in de Vlaamse tuinen, voor het eerst sinds 2013. De winnaar van vorig jaar, de koolmees, zakt weg naar de vierde plaats. De huismus zakt van twee naar drie. En de kauw gaat erop vooruit van drie naar twee. 

Winterprik

"Dat de vink het zo goed doet dit jaar kan te maken hebben met de sneeuw die vorige week is gevallen", zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. "Vinken zijn schuwe vogels en zoeken hun voedsel meestal in het bos, ver weg van de mens. Maar omdat de bodem bedekt was met een sneeuwlaag, zijn de vinken naar de tuinen uitgeweken op zoek naar voedsel. Bovendien verplaatsen vinken zich vaak in grote groepen. Wie vinken heeft in zijn tuin, ziet vaak grote aantallen."

De huismus is op zijn retour

En hoe komt het dat we minder huismussen zien? Gerald Driessens: "Het zijn holenbroeders, om te broeden nestelen ze zich in kieren en spleten van woningen of in een opening onder een dakpan. Maar woningen zijn steeds beter geïsoleerd, wat uiteraard positief is, maar voor de huismus zijn er nog weinig broedplaatsen te vinden."

Veel minder merels als gevolg van het usutuvirus

Net als vorig jaar vinden we de merel pas terug op de achtste plaats in de lijst. In maar 72 procent van de onderzochte tuinen wordt een merel gezien. In 2016 was dat nog het geval in 91 procent van de tuinen. 

Dat bewijst hoe groot de impact is van het usutuvirus. Het effect blijkt sterker in Vlaanderen dan in Nederland, waar afgelopen weekend ook geteld werd. 

En misschien speelt hier ook de klimaatverandering. Door het zachte weer overwinteren Scandinavische merels mogelijk noordelijker dan enkele jaren geleden. 

Vogelspotters kunnen nog de hele week hun tellingen doorgeven via deze site.

Herbekijk hieronder de beelden uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen