30 procent van zwarte punten in het verkeer aangepakt

213 zwarte punten staan op de lijst met gevaarlijke plaatsen in het verkeer, 65 locaties daarvan zijn al aangepakt. Dat blijkt uit cijfers van minister van Mobiliteit Weyts. Tegen maart van dit jaar wil de minister met een aangepaste versie van de lijst komen. 

Van de 213 zwarte punten op de dynamische lijst met gevaarlijke plaatsen in het verkeer, zijn er in 2018 32 via "quick wins" aangepakt. In totaal zijn intussen 65 van de 213 locaties (of 30,5 procent) op de lijst aangepakt. De cijfers komen van  Vlaams minister van Mobiliteit Weyts, en zijn opgevraagd door CD&V-parlementslid Orry Van de Wauwer. 

Minister Weyts gaat nog een stap verder en verduidelijkt dat er naast die 65 locaties nog 12 quick wins in de pijplijn zitten voor het voorjaar en dat er voor 61 andere locaties een structurele oplossing gekend is en wordt uitgewerkt. "Dat betekent dat er voor 138 van de 213 punten op de lijst (65 procent) al ingrepen gebeurd zijn of op de planning staan", legt Weyts uit.

Dynamische lijst

Vlaanderen lanceerde in 2002 een lijst van 809 zwarte punten, vooral kruispunten waar in het verleden veel ongevallen gebeurden. Vorig jaar bleek nog dat niet alle punten op die historische lijst zijn aangepakt. Na een dodelijk ongeval waarbij een fietser betrokken was, vorig jaar in Oostakker, werd een "dynamische lijst" gemaakt. Daarop staan 213 zwarte punten waar dringend werk van gemaakt moet worden. 

Minister Weyts wil voortaan dus werken met een dynamische lijst van zwarte punten. Die lijst wordt dan jaarlijks aangepast op basis van de meest recente ongevallencijfers. Op die manier is het ook de bedoeling korter op de bal te spelen. In maart van dit jaar krijgt die dynamische lijst een update, rekening houdend met nieuwe ongevallencijfers. 

Meest gelezen