Bomen uit het Meerdaalwoud te koop

Meubelmakers die hout nodig hebben, kunnen bomen kopen uit het Meerdaalwoud, ten zuiden van Leuven. 140 omgehakte bomen worden verkocht om er onder meer meubelen van te maken.

Het is zeker niet de bedoeling om het Meerdaalwoud leeg te halen voor hout voor meubelmakers. De bomen die nu verkocht worden, moésten gekapt worden. "In het Meerdaalwoud werken we al jaren aan een duurzaam natuurbeheer en dan moeten er hier en daar bomen gekapt worden," vertelt Tom Embo van Natuur en Bos. "En we willen die gekapte bomen een mooie toekomst geven."

Duurzaam

Het is de eerste keer dat bomen uit het Meerdaalwoud verkocht worden. "Vroeger werden die gekapte bomen via de haven van Antwerpen geëxporteerd naar Azië," vertelt Tom. "Dat vinden we niet zo duurzaam en dus brengen we de mooie stammen hier samen zodat houtkopers de kwaliteit kunnen beoordelen en aankopen wat ze nodig hebben." 

Viool 

Volgens Tom is het hout van topkwaliteit. "Je kan het gebruiken voor het maken van meubels, trappen en zelfs muziekinstrumenten. We hebben ook speciale esdoorns met een mooie tekening en dat hout is heel gegeerd voor de bouw van een viool."

Misschien zit je binnenkort dus wel aan een tafel die gemaakt is van bomen uit het Meerdaalwoud. "We hopen dat mensen binnenkort een link kunnen leggen tussen een wandeling in een fantastisch bosgebied en het meubel waar ze 's avonds aan eten." 

Meest gelezen