Video player inladen...

Britse premier May wil opnieuw praten met de EU over de "backstop" voor Noord-Ierland

De Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis beloofd om een aanpassing te vragen aan het akkoord dat ze eerder met de Europese Unie heeft gesloten. Dat moet het mogelijk maken om alsnog een meerderheid in het parlement achter dat akkoord te krijgen. Vandaag wordt in het Lagerhuis gestemd over zeven amendementen voor dat akkoord.

Premier May moedigde de parlementsleden aan om van de stemming gebruik te maken om duidelijk te maken wat het Lagerhuis nu precies wil. Ze belooft opnieuw met de EU te praten over de controversiële "backstop" om de sluiting van de grens tussen Noord-Ierland en Ierland te vermijden. Het was net die "backstop" ("vangnet") die veel van de Conservatieve partijgenoten van May deed besluiten om tegen het brexit-akkoord te stemmen.

May sloot nieuwe verkiezingen of een nieuw brexit­referendum opnieuw uit en blijft vasthouden aan de brexit-datum van 29 maart. Een uitstel daarvan vormt volgens haar geen garantie dat een "no deal brexit" vermeden zou kunnen worden. De premier herhaalde dat dat scenario problemen zou veroorzaken voor de Britse industrie en gezinnen, en dat de enige manier om dat te vermijden, de goedkeuring is van een akkoord met de EU. De Unie zou wellicht een uitstel van de brexit ook niet goedkeuren, aldus premier May.

Voor ze naar het parlement kwam, had May al contact gehad met EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. May zou vanmiddag telefonisch nog contact opnemen met de belangrijkste Europese leiders, maar of dat veel zoden aan de dijk gaat zetten, is niet erg waarschijnlijk. Eerder had de EU laten verstaan dat over het in november afgesloten akkoord niet opnieuw onderhandeld kon worden.

"Alternatieve regeling voor backstop"

Tijdens het debat sprak premier May haar steun uit voor het amendement dat is ingediend door haar partijgenoot Graham Brady, een van de zeven waarover vanavond gestemd zal worden. Dat amendement wil de omstreden "backstop" vervangen door "alternatieve regelingen om een sluiting van de grens in Ierland te voorkomen". May hoopt via dat amendement een aantal van haar tegenstribbelende Conservatieven toch achter een stemming te krijgen en daarmee naar de Europese Unie te stappen. Haar partijgenoot en overtuigd "remainer" Ken Clarke heeft dat amendement al afgewezen als "absurd" en "vaag". Succes is dus niet verzekerd.

Een amendement van Labourleider Jeremy Corbyn wil de mogelijkheid van een brexit zonder akkoord met de EU uitsluiten door een uitstel van de brexit met drie maanden toe te laten. Labourlid Yvette Cooper heeft een eigen voorstel waarbij de brexit tot eind dit jaar uitgesteld zou worden als er voor 26 februari geen akkoord met de EU is. Voor dat laatste voorstel zou er over de partijgrenzen heen nogal wat steun zijn, omdat veel parlementsleden bezorgd zijn over een harde brexit zonder akkoord.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Nein" klinkt uit het EU-parlement

De EU-leiders hebben eerder al laten opmerken geen zin te hebben in heronderhandeling van het brexit-akkoord van november. Manfred Weber, de fractieleider van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europese Parlement waarschuwt de Britten dat als ze opnieuw willen praten over de "backstop" dat dan alles opnieuw onderhandeld moet worden: de kwestie van Gibraltar, de Britse uittredingsvergoeding aan de EU, de rechten van burgers en dergelijke meer.

De Duitse minister van Justitie Katarina Barley (SPD) -die zowel de Duitse als de Britse nationaliteit heeft-  vindt dat een tweede referendum een einde moet maken aan de chaos in het VK. De EU kan flexibel zijn over de brexit-datum, maar Londen moet dan wel een zinnig plan hebben om dat te verantwoorden. Veel ruimte voor heronderhandeling van het akkoord van november ziet ze niet.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen