ImageGlobe

Gezin belandt in het ziekenhuis door CO-vergiftiging in Gent

In Wondelgem bij Gent is een gezin nipt aan de dood ontsnapt. Door een slecht werkende verwarming en te weinig verluchting zat er waarschijnlijk te veel CO in het huis. De brandweer was er op tijd bij.

Zes familieleden uit Wondelgem hebben enorm veel geluk gehad. Afgelopen nacht werden ze onwel, ze hadden symptomen van een CO-vergiftiging. Ze konden gelukkig snel zelf de hulpdiensten verwittigen. Het gezin werd op tijd naar het ziekenhuis gebracht, waar de slachtoffers in een compressiekamer behandeld werden. "Ze hebben het gelukkig overleefd, vorige week verloren twee mensen het leven door dezelfde oorzaak." zegt Björn Bryon van de brandweer. "Het kan dus uit de hand lopen." Het gezin kon na de behandeling dezelfde nacht weer naar huis. De brandweer roept nu op om extra voorzichtig te zijn. Ze raden ook aan om een CO-melder te kopen, want dat gas is geurloos en onzichtbaar. Enkel zo'n melder kan het op tijd signaleren.

Efficiënte behandeling

Wie een CO-vergiftiging oploopt, wordt vaak behandeld met de toediening van pure zuurstof.  Sommige ziekenhuizen, zoals het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis in Aalst, hebben een compressiekamer. "Die kamer wordt dan onder hoge druk gezet, waardoor het giftige gas met zuurstof uit het lichaam wordt gewassen." zegt David Pletinckx van het OLV-Ziekenhuis. Net zoals de brandweer raadt hij ook aan om een CO-melder aan te schaffen. "De verwarmingsinstallatie regelmatig laten onderhouden is zeker aan te raden. En ook het huis verluchten kan zo'n vergiftiging voorkomen."

Wat is CO-vergiftiging en hoe kunt u het vermijden? Bekijk de video:

Video player inladen...

Meest gelezen