Video player inladen...

Sneeuw op komst: morgen code oranje in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, 5 tot 10 centimeter verwacht

Het gaat opnieuw sneeuwen straks. Het KMI heeft voor morgenochtend code oranje ingesteld. Dat betekent dat de wegen extra glad kunnen zijn. Er kan vanavond en morgenochtend tot 10 centimeter sneeuw vallen. "De start van de ochtendspits zou erg moeizaam kunnen verlopen", zegt verkeersanker Hajo Beeckman. 

Vannacht trekt een sneeuwzone van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. "Die brengt ons 2 tot 8 centimeter sneeuw en lokaal misschien tot 10 centimeter", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. "In het uiterste noorden en het uiterste noordoosten blijft het misschien nog droog tot het einde van de nacht. Maar morgenochtend of morgen in de voormiddag, krijgen ze ook daar hun portie."

"Morgen valt er nog meer sneeuw. In het westen van het land kan dat overgaan naar smeltende sneeuw of zelfs regen. In het oosten kan nog tot 5 centimeter sneeuw bijvallen." 

Omdat het gaat vriezen zullen de meeste wegen er erg glad bijliggen. Het KMI heeft code oranje ingesteld in West-Vlaanderen van 4 uur vannacht tot 13 uur morgenmiddag en in Vlaams-Brabant en Brussel van 6 uur 's ochtends tot 18 uur 's avonds. In de rest van het land geldt code geel. Ook daar blijft het wel uitkijkenen voor lokaal gladde wegen.

Bekijk de weersvoorspelling voor vannacht en morgenvroeg van weervrouw Sabine Hagedoren: 

Video player inladen...

Strooiwagens

Vannacht en morgen zullen de strooiwagens uitrijden. "We hebben 316 strooiwagens klaarstaan, met sneeuwploegen. En die zullen deze nacht al uitrijden. Eerst om preventief te strooien, maar daarna ook om sneeuw te ruimen", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. "We verwachten dat de sneeuw ook tijdens de ochtendspits zal blijven vallen. Dat kan ervoor zorgen dat er nog altijd een witte laag sneeuw gaat achterblijven op de weg. Als je vannacht, morgenochtend of morgenvoormiddag de baan op gaat, pas dan zeker je rijstijl aan."

Moeizame ochtendspits

Ook verkeersanker Hajo Beeckman waarschuwt dat het begin van de ochtendspits erg moeizaam zou kunnen verlopen. "Neem je voorzorgen, reken zeker wat extra reistijd in of stel eventueel je verplaatsing over de weg uit", zegt hij. 

Pas morgen in de loop van de namiddag of tegen de avond zal de sneeuwzone ons land weer verlaten via het noordoosten. 

De Lijn

De openbaarvervoermaatschappij De Lijn heeft haar winterplan geactiveerd. Om de bovenleiding van de drie tramnetten ijsvrij te houden, zullen de hele nacht trams rijden. De bussen zijn dan weer uitgerust met vierseizoensbanden voor een betere grip.

De hele nacht zullen vier trams in Antwerpen, vier in Gent en zes op het traject van de Kusttram rijden. Zo voorkomen de trams dat zich een ijslaag vormt op de bovenleiding. "IJs is een isolator en verhindert dat een tram stroom krijgt van de bovenleiding", aldus De Lijn. Een aantal wissels zullen ook worden verwarmd. De Lijn houdt ook de hele nacht technische ploegen paraat om in te grijpen.

De bussen zijn dan weer uitgerust met vierseizoensbanden. "Dit bandentype geeft in winterse omstandigheden een betere grip op de weg", legt De Lijn uit. "Zolang het veilig kan, blijven de bussen rijden. Als de omstandigheden dat vereisen, kan een traject worden aangepast om bijvoorbeeld een helling of gladde lokale wegen te vermijden."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen