Video player inladen...

Otto-Jan Ham solo in het theater: "Fijn om aspecten van jezelf tot gigantische proporties uit te vergroten"

Tv- en radiomaker Otto-Jan Ham wil nu ook het theater veroveren met zijn eerste solovoorstelling "Even goede vrienden." Die voorstelling gaat vooral over zichzelf en over de vriendschap. "Ik probeer er een geestige voorstelling van te maken, want er wordt al zo weinig gelachen", zegt hij in "De afspraak" op Canvas.

Otto-Jan Ham beleefde in 2011 al zijn vuurdoop op de planken samen met zijn Stubru-collega Stijn Van de Voorde. "De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Stijn toen het meeste werk voor zijn rekening heeft genomen. Toen dacht ik: ik wil dat nog eens doen en ik wil dat dan alleen doen en ik wil dat beter doen ook."

Hij heeft de show nu volledig zelf geschreven en vond vooral inspiratie bij zichzelf. "Het enige onderwerp waar ik best veel over weet, is over mezelf. Vriendschap is dan weer een gemakkelijk en universeel thema. "Even goede vrienden" vond ik wel een goede titel."

Leugens?

Otto-Jan Ham is een kampioen in het vertellen van leugens over zichzelf in interviews. Zal hij dan nu wel de waarheid vertellen? "Er is geen woord in gelogen, in de voorstelling", zegt hij. "Of misschien hier en daar een klein woordje."

"Het is wel heel fijn om bepaalde aspecten van jezelf tot gigantische proporties uit te vergroten. Als ik naar de voorstelling zou gaan kijken en ik zou mezelf bezig horen, dan zou ik denken, wat een verschrikkelijke mens is dit eigenlijk. Terwijl ik ben wel verschrikkelijk, maar het valt mee. Ik ben maar half verschrikkelijk."

"Vriendschap is heel belangrijk. Ik heb ook gemerkt dat ik niet zo dik in de vrienden zit en dat er altijd wel wat bij kunnen. Er valt heel erg veel over te vertellen en er is ook heel veel over geschreven. HLN.be is een klein beetje mijn bijbel geweest bij het samenstellen van deze voorstelling, omdat zij daar enorm veel over schrijven. Ze geven bijvoorbeeld tips over hoe je als volwassene nieuwe vrienden kunt maken." 

De show gaat op 9 februari in première in Ternat. Hier vind je alle speeldata.

Bekijk hier hoe Otto-Jan Ham nieuwe vrienden maakt in "De afspraak" op Canvas:

Video player inladen...

Meest gelezen