Video player inladen...

Dierenrechtenorganisatie GAIA wil verkoop van kangoeroevlees laten verbieden

GAIA start een campagne om de verkoop van kangoeroevlees in ons land te laten verbieden. De dierenrechtenorganisatie vindt de productie van kangoeroevlees problematisch omdat die gepaard gaat met dierenmishandeling, en vanwege risico's voor de volksgezondheid. Enkele warenhuisketens waaronder Aldi en Delhaize hebben het vlees al uit de rekken gehaald. Een van de importeurs van kangoeroevlees in ons land wijst erop dat de jagers zich aan strenge regels moeten houden.

Dierenrechtenorganisatie GAIA lanceert een campagne om de verkoop van kangoeroevlees in ons land te laten verbieden. Aan de hand van de documentaire "Kangaroo: a love-hate story" wijst de organisatie op grove schendingen van dierenwelzijn bij de productie van het vlees in Australië. De dieren worden in het wild afgeschoten. Omdat kangoeroes heel snel zijn, worden ze soms enkel geraakt en slepen ze zich nog dagen gewond voort.

De documentaire toont hoe afgeschoten dieren ter plekke worden versneden, zonder enige gezondheidsinspectie. Daarna worden de karkassen vervoerd in open wagens en zo blootgesteld aan stof en insecten.

Omdat dat bij hoge omgevingstemperaturen gebeurt is besmetting onvermijdelijk, zegt GAIA. Op kangoeroevlees zijn E. coli bacteriën en salmonella aangetroffen. Volgens GAIA verwijdert de vleesindustrie de sporen van de pathogene bacteriën door het vlees routinematig te reinigen met azijnzuur en melkzuur.

Om die reden heeft Rusland zijn grenzen gesloten voor de invoer van kangoeroevlees. België is nu 's werelds grootste importeur van kangoeroevlees voor menselijke consumptie, zegt GAIA. Een groot deel van die import is wel bestemd voor doorverkoop aan andere landen.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal, lees verder onder de beelden:

Video player inladen...

Enkele supermarktketens, waaronder Aldi en Delhaize, hebben kangoeroevlees ondertussen uit de rekken gehaald. 

Wij hebben beslist om kangoeroevlees vanaf vandaag niet meer aan te bieden aan onze klanten.

Roel Dekelver, woordvoerder Delhaize

Woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize: "De beslissing was al een tijdje hangende. Wij herzien ons assortiment permanent. En we hebben moeten besluiten dat kangoeroevlees eigenlijk weinig wordt gevraagd door onze klanten. Dat gecombineerd met de campagne van GAIA, die toch wel bepaalde beelden toont waarmee wij niet akkoord gaan, hebben wij beslist om kangoeroevlees vanaf vandaag niet meer aan te bieden aan onze klanten. "

Strikte regels

Volgens Olivier Van de Vliet van Deli Ostrich, een van de importeurs van kangoeroevlees in ons land, verloopt de jacht op kangoeroes volgens strikte regels. "Het zijn alleen jagers met een licentie die dieren mogen schieten die bedoeld zijn voor menselijke consumptie", zei Van de Vliet in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ze krijgen een brevet en moeten voldoen aan strenge eisen."

"Het kan zijn dat andere jagers het niet zo doen, maar de jagers die voor ons werken, doen het wel zo. Wij kunnen elk stuk vlees traceren tot de plaats van herkomst en als het hier binnenkomt, wordt het eerst door de overheid gecontroleerd."

En wat met schadelijke bacteriën die in het vlees zouden zitten? "Dat zijn bacteriën die heel vaak voorkomen. Dat is hier bij kippen ook zo, maar als je dat vlees bakt, dan sterven die bacteriën en dan is er geen probleem voor de volksgezondheid."

Meest gelezen