Filmfestival Berlijn: "Festivals zijn voor films die vertoond worden in de cinema"

De directeur van het Filmfestival van Berlijn heeft uitgehaald naar Netflix en andere streamingplatformen bij de voorstelling van het festivalprogramma. "Festivals zijn voor films die vertoond worden in de cinema. We zouden nooit een film tonen die eerder al gestreamd werd", zei hij. 

Festivaldirecteur, Dieter Kosslick, neemt na 18 jaar afscheid als directeur van het Filmfestival van Berlijn. De filmsector is ondertussen heel wat geëvolueerd, maar Kosslick denkt dat de opkomst van streamingdiensten de traditionele cinema niet zal bedreigen. "De film zal blijven bestaan", zei hij. 

Sinds streamingdiensten als Netflix ook zelf films gaan produceren en verdelen, is er een heel debat ontstaan over hoe de traditionele filmsector met dit nieuwe gegeven moet omgaan. Vorig jaar weigerde het Filmfestival van Cannes films van Netflix op te nemen in de competitie voor de Gouden Palm

Op het filmfestival van Venetië daarentegen kon een Netflixproductie wel de hoofdprijs wegkapen. "Roma" van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuaron won er de Gouden Leeuw en heeft sinds vorige week ook tien Oscarnominaties in de wacht gesleept. 

In Berlijn hanteren ze het principe dat een film eerst in de cinemazalen moet te zien geweest zijn, voordat die kans maakt op een Gouden Beer. Vandaar dat de film "Elisa y Marcela" van de Spaanse regisseur Isabel Coixet in de hoofdcompetitie wordt vertoond. Die prent werd verkocht aan een Spaanse dochteronderneming van Netflix, maar was eerst in de cinema te zien. 

Recordaantal films door vrouwen in competitie

Zoals eerder aangekondigd dingen er dit jaar zeventien films mee naar die begeerde Gouden Beer. Ook "God exists, her name is Petrunija" van de in Brussel wonende Macedonische Teona Strugar Mitevska, is opgenomen in het officiële competitieluik.

Opvallend is voorts dat zeven van de zeventien films in competie gemaakt zijn door een vrouwelijke regisseur. Dat is een recordaantal. Kosslick klopt zich op de borst dat Berlijn op dat vlak beter scoort dan Cannes en Venetië. Ook de openingsfilm van het festival - het eveneens in competitie uitkomende "The kindness of strangers" van de Deense cineaste Lone Scherfig - is overigens gemaakt door een vrouw.

Van 7 tot en met 17 februari zullen op het Filmfestival van Berlijn in totaal 400 films worden vertoond. Daarbij is voorts nog een Belgische inbreng via "By the name of Tania" van Bénédicte Liénard en Mary Jiménez en "Hellhole" van Bas Devos.

De jury wordt voorgezeten door de 54-jarige Franse actrice Juliette Binoche, bekend van onder meer "Trois couleurs: Bleu", "The English Patient" en "Chocolat". Het festival zal voorts onder meer sterren als Catherine Deneuve, Diane Kruger, Christian Bale en Casey Affleck op de rode loper zien verschijnen.

Meest gelezen