Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Uitwijzing gezin met kinderen moet kunnen als sluitstuk van het beleid"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten verzet zich tegen een zogenoemd kinderpardon, dat zou moeten gelden voor gezinnen met kinderen die hier al langer dan 5 jaar verblijven omdat de behandeling van hun dossier te lang aansleept. Volgens haar gaat de behandeling van dossiers nu sneller en als gezinnen hier dan nog te lang blijven, is dat volgens haar in de eerste plaats te wijten aan die gezinnen zelf.  

Gisteren uitte kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen zijn verontwaardiging over het feit dat een Armeens gezin met drie kinderen al sinds 8 januari in het gesloten centrum in Steenokkerzeel verblijft in afwachting van een gedwongen repatriëring. Dat is volgens hem in strijd met het kinderrechtenverdrag omdat meer dan twee weken opsluiting traumatiserend werkt. 

Gwendolyn Rutten toont in "De afspraak" begrip voor zijn verontwaardiging. "Dit laat niemand onberoerd. Het gaat om kinderen en dat is altijd moeilijk." Dura lex sed lex. "Het is het sluitstuk van het gedwongen terugkeerbeleid. Aan het einde van het verhaal moet je dit wel doen, in het groter belang."

De regels zijn de regels voor iedereen. En daar hoort nu eenmaal een terugkeerbeleid bij

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

"U bekijkt dit vanuit de individuele situatie van het kind - en dat begrijp ik - maar in het groter geheel moedig je met een kinderpardon mensen aan om in de illegaliteit te gaan, ook met kinderen." Conclusie voor Rutten? "De regels zijn de regels voor iedereen. En daar hoort nu eenmaal een terugkeerbeleid bij."

Nochtans verblijft het Armeense gezin waarover sprake al jaren in ons land. Maar ook dat kan hier voor Rutten onmogelijk een argument zijn. "Als je 9 keer op rij een "nee" krijgt, moet je dan als overheid een 10e keer een "ja" geven?" Voor Rutten gaat het hier over een principe. "In principe trek je de lijn bij de status van de ouders." Bruno Vanobbergen is het hiermee fundamenteel oneens: "Zijn wij bereid om naar de kinderen te kijken in plaats van naar de ouders?"

Bekijk hieronder de geanimeerde discussie tussen Gwendoly Rutten en Bruno Vanobbergen in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen