Hoogstamfruitbomen met waarborg in Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden wil hoogstamboomgaarden beschermen en pakt daarom uit met een waarborgregeling. De stad wil zo zeker zijn dat bomen die gerooid worden, vervangen worden door nieuwe exemplaren.

Geen Haspengouw zonder de typische hoogstamboomgaarden, vindt het stadsbestuur van Sint-Truiden. En vandaar dat de stad met deze waarborgregeling uitpakt. Voor elke hoogstamboom die - bijvoorbeeld om veiligheidsredenen - moet gerooid worden, moet de eigenaar een nieuwe aanplanten. "Meestal gebeurt dat ook", zegt schepen Hilde Vautmans, "maar we willen toch een stok achter de deur hebben." 

50 euro waarborg per boom

In het nieuwe reglement dat de gemeenteraad gisteravond goedkeurde, staat dat er minimum een waarborg van 500 euro zal moeten betaald worden met daarbovenop 50 euro per gerooide boom. Eigenaars krijgen 3 jaar de tijd om bomen te vervangen. Het stadsbestuur hoopt dat door de waarborg, eigenaars van hoogstamboomgaarden nu sneller nieuwe bomen zullen aanplanten. 

Meest gelezen