Video player inladen...

Koning Filip looft klimaatjongeren: "Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt"

In het koninklijk paleis in Brussel heeft koning Filip zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak gehouden voor de "gestelde lichamen", de hoogste gezagsdragers van het land. Hij had het onder meer over het "bemoedigende signaal van de burgermobilisatie" en verwees naar de jongeren die sinds enkele weken op straat komen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. 

De recente klimaatmarsen en "klimaatspijbelaars" en ook de manifestaties van de "gele hesjes" zijn de koning kennelijk niet ontgaan. Filip verwees er in zijn toespraak naar wanneer hij het had over "burgermobilisatie".

"De verschillende bewegingen die wij hebben zien opstaan tonen een wil tot gezamenlijke actie. Zij vragen een nieuwe, rechtvaardigere, economische en sociale dynamiek. En een fundamentele aanpassing van onze levenswijze, om zo een onomkeerbare verstoring van onze planeet te voorkomen."

De koning riep op om de jongeren die manifesteren voor meer maatregelen tegen de klimaatopwarming een plaats te geven. "De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt en met hen een stevige fundering bouwen die hen steun biedt."

Naast de "burgermobilisatie" ziet koning Filip ook nog andere positieve signalen: "de durf van ondernemers en investeerders heeft tot een recordaantal startups geleid", "de opeenvolgende maatregelen die een groot aantal banen hebben gecreëerd" en het feit dat "nog nooit zoveel studenten in hogere opleidingen zijn afgestudeerd als vandaag".

De burgermobilisatie geeft ons een bemoedigend signaal

"Het land rekent op u"

In zijn toespraak kwam koning Filip ook terug op de politieke situatie in ons land, met de val van de regering. "Dit nieuwe jaar begint op ongewone wijze, met een regering in lopende zaken. Van mijn gesprekken met de Kamervoorzitter, de eerste minister en de partijvoorzitters heb ik de eensgezinde wil onthouden om het goede bestuur van het land te verzekeren en de belangen van de bevolking op de lange termijn te behartigen."

En de koning ziet wel een aantal uitdagingen. "Op het internationale vlak ondervinden we nieuwe weerstand rond fundamentele onderwerpen als klimaat, migratie en internationale handel. En dat zijn net domeinen waarvoor intense samenwerking onontbeerlijk is. Tegelijkertijd dienen wij het beste te halen uit de ingrijpende veranderingen die het gevolg zijn van de technologische revolutie."

"Op al deze ontwikkelingen verwachten de burgers van hun instellingen ambitieuze en constructieve antwoorden", klonk het. 

Ten slotte blikte de koning ook vooruit op de verkiezingen van 26 mei. "U staat de komende maanden, in de aanloop naar de volgende Europese, federale en regionale legislatuur, voor een zware en delicate opdracht. Het land rekent op u", klonk het richting de politici. 

De burgers verwachten van hun instellingen ambitieuze en constructieve antwoorden

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen