Videospeler inladen...

Leescoach worden op je school? Er is vanaf nu een nieuwe opleiding voor

Hogeschool Odisee in Brussel gaat vandaag van start met een heel nieuwe opleiding voor leescoach. Uit recent onderzoek is gebleken dat Vlaamse leerlingen het voor begrijpend lezen beduidend minder goed doen dan hun leeftijdgenoten uit andere West-Europese landen. 

De nieuwe opleiding tot leescoach moet helpen om het leesbeleid in de Vlaamse scholen op te krikken en te professionaliseren. “Nu al zijn er in Vlaamse scholen heel mooie initiatieven, maar die blijven vaak beperkt tot die ene enthousiaste leesjuf of meester”, zegt Odisee-docent en coördinator van de nieuwe postgraduaatopleiding, Marlies Algoet.”Wij willen leerkrachten helpen om op hun school een echte leescultuur te promoten”.

Het schermpje pikt heel wat leestijd in, dat is een feit

Een echte verklaring waarom het niveau voor begrijpend lezen bij Vlaamse leerlingen op tien jaar tijd zo fors is gedaald, is er nog niet. "Maar het klopt dat er minder wordt gelezen dan vroeger. Kinderen brengen veel tijd door op hun tablet of hun mobieltje", zegt Algoet.  "Daarom is het zo belangrijk om hen van jongs af te leren met boeken om te gaan en leesplezier mee te geven". 

De nieuwe opleiding geeft de kandidaten de laatste wetenschappelijke inzichten rond leesbevordering, technisch en begrijpend lezen en het stimuleren van leesplezier mee. 

We gaan kandidaten coachen om met het hele lerarenteam op pad te gaan om leesplezier in de hele school te bevorderen

Maar de kandidaten worden ook gecoacht om een leesbeleid op hun school te lanceren voor alle leerlingen, alle leerkrachten en de directie. Het hele team wordt betrokken. "We mikken op een doorlopende leeslijn voor kleuters van 2,5 jaar tot tieners tot en met 15 jaar", zegt Algoet. 

“Dus leerkrachten uit het secundair onderwijs krijgen uitleg over hoe kleuters leren omgaan met boeken en omgekeerd. Op die manier is iedereen op de hoogte van het hele leestraject van kinderen en in staat om voor elke leeftijd het leesklimaat zo goed mogelijk te maken in de school."

De nieuwe opleiding tot leescoach duurt 1 jaar en is uniek in Vlaanderen. En er is vanwege de leerkrachten veel belangstelling voor: alle 30 plaatsen voor dit jaar zijn al volzet. 

 

 

Meest gelezen