Video player inladen...

"Britse premier May wil nu naar Brussel om brexit opnieuw te onderhandelen, maar EU wil daar niet van weten"

Het lijkt erop dat de Britse premier Theresa May en het parlement geen kant meer opkunnen in het brexit-verhaal. Enerzijds staan ze geen stap dichter bij een akkoord en anderzijds wil het parlement ook geen uitstel van de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 29 maart. Dat zei VK-kenner Ivan Ollevier in "Het Journaal".

Vandaag was alweer een belangrijke dag voor de brexit. In het Britse parlement moest over allerlei scenario's worden gestemd. "Uiteindelijk staan we nu niet dichter bij een akkoord", onthoudt Ivan Ollevier. "Het parlement heeft met een kleine meerderheid beslist om niet uit de EU te stappen zonder akkoord, maar een uitstel van de deadline (29 maart) wil het parlement ook niet."

"Het lijkt er dus op dat het parlement en de regering zichzelf in de hoek hebben geschilderd." Anders gezegd: de Britten kunnen geen kant meer op. Over exact twee maanden stapt het Verenigd Koninkrijk in principe uit de EU. De Britten willen dat doen met een akkoord, maar het akkoord dat op tafel ligt tussen premier May en de EU haalt wellicht de goedkeuring van het parlement niet. En een uitstel lijkt ook geen optie. Volgt u nog?

Het akkoord met de EU heronderhandelen dan maar? Dat lijkt niet te gaan gebeuren. "Het parlement heeft beslist dat er alleen een akkoord mogelijk is als de zogenoemde backstop, die moet vermijden dat er een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland, sneuvelt."

"May wil nu dus naar Brussel om opnieuw te onderhandelen, maar Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft al gezegd dat daar geen sprake van is. Hij zet zich zo vierkant achter Ierland, dat ook al beslist heeft dat de backstop er moet komen, zodat het niet weer tot geweld komt in Noord-Ierland."

Wat nu? "Over 2 weken, op 13 of op 14 februari wordt er weer gestemd. Over een plan B of wie weet tegen dan al over een plan C", besluit Ollevier.

Bekijk hier het gesprek met VK-kenner Ivan Ollevier in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen