Foto: UNICEF/UN0202778/Hibbert

Miljoenen kinderen in conflictgebied hebben geen toegang tot essentiële diensten voor kinderbescherming

Miljoenen kinderen in landen die getroffen zijn door conflicten en rampen, hebben geen toegang tot essentiële diensten voor kinderbescherming. Dat zegt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Het fonds lanceert een oproep om 3,9 miljard dollar (3,4 miljard euro) op te halen om 41 miljoen kinderen in 59 landen toegang te bieden tot zuiver water, voeding, onderwijs en bescherming.

Het Kinderrechtenverdrag viert dit jaar zijn 30e verjaardag, maar Unicef wijst erop dat er vandaag meer landen verwikkeld zijn in conflicten dan op enig ander moment in de afgelopen drie decennia. 

Miljoenen kinderen zijn daar het slachtoffer van. De wereld slaagt er niet in om hen bescherming te bieden, zegt Unicef. Volgens het kinderrechtenfonds wordt de mogelijkheid om kinderen te helpen ernstig gehinderd door financiële beperkingen. Unicef ziet de middelen waarover het kan beschikken afnemen.

"Misschien is er bij het publiek een zekere gewenning", denkt Philippe Henon van Unicef België. "Mensen maken misschien een soort van efficiëntieberekening voor hun gift, en kiezen eerder voor structurele programma's dan voor noodprogramma's."

Om de noden te lenigen van kinderen in conflictgebied, zegt Unicef dit jaar 3,9 miljard dollar nodig te hebben. Daarmee zouden 41 miljoen kinderen in 59 landen toegang moeten krijgen tot zuiver water, voeding, onderwijs, gezondheidszorg en bescherming.  

34 miljoen kinderen hebben geen toegang tot bescherming

Met "bescherming" bedoelt Unicef alle inspanningen om misbruik, verwaarlozing, uitbuiting, trauma en geweld te voorkomen en er op te reageren. 

"Kinderen die voortdurend worden blootgesteld aan aan geweld of conflicten, vooral op jonge leeftijd, lopen het risico om in een staat van toxische stress te leven. Een aandoening die, zonder de juiste ondersteuning, kan leiden tot levenslange negatieve gevolgen voor hun cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling."

(lees door onder de foto)

Foto: UNICEF/UN0248977/Anmar

Unicef schat dat 34 miljoen kinderen geen toegang hebben tot bescherming: onder hen 6,6 miljoen kinderen in Jemen, 5,5 miljoen in Syrië en 4 miljoen in de Democratische Republiek Congo. 

In Congo bijvoorbeeld ontving Unicef vorig jaar slechts een derde van de 21 miljoen dollar die nodig was voor programma's van kinderbescherming. In Syrië was er een tekort van ongeveer een vijfde van de financiële noden.

Unicef lanceert dit jaar een oproep voor 358 miljoen dollar (van de totale oproep van 3,9 miljard dollar) die specifiek zou moeten worden besteed aan beschermingsprogramma's.

Meest gelezen