Nieuwe campagne moet chatbox kindermishandeling bekender maken

De Vertrouwenscentra Kindermishandeling willen de chatbox nupraatikerover.be nog bekender maken, en komen daarom met een campagne via sociale media. Vorig jaar vonden er 417 gesprekken plaats via de chatbox. 

Vanaf vanavond vind je op Facebook, Instagram en YouTube video's terug die verwijzen naar nupraatikerover.be, de chatbox van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling, gericht op minderjarige slachtoffers van misbruik en mishandeling.  De chatbox werd afgelopen jaren steeds bekender. In 2015 vonden er via de site 187 gesprekken plaats tussen jongeren en vrijwilligers, in 2018 waren dat er al 417.

Maar dat aantal mag nog groeien, vindt ook coördinator Ilse Van Campenhout: "Het is geen eenvoudig thema om over te praten, veel jongeren schamen zich er vaak voor, en vinden zo hun weg niet naar de gepaste hulpverlening.  Een chatbox kan hen de juiste kant uitwijzen, maar dan moeten ze natuurlijk ons weten te vinden." 

Met de hulp van influencers

De Vertrouwenscentra kiezen specifiek voor Facebook, YouTube en Instagram, omdat die platformen enorm populair zijn bij jongeren. Op die kanalen zullen ze de volgende weken video's posten. En ze werken ook samen met twee bekende jongeren: Instagrammer en Ketnet-ster Amir Motaffaf en YouTube-vlogster Jade Dewinter. "We weten, als iets wordt aangeraden door een bekend persoon of influencer, dat jongeren dat beter oppikken. Zo hopen we echt ingang te vinden", zegt Van Campenhout.

Wil je zelf chatten met een hulpverlener? Dat kan via nupraatikerover.be, op maandag, woensdag en donderdag van 19 uur tot 22 uur, en op dinsdag van 18 uur 30 tot 21 uur 30.

Meest gelezen