OLV-beuk van Lummen kent tegenkandidaten in wedstrijd "Europese boom van het jaar"

Op 1 februari start de verkiezing van "The European Tree of the Year". En de Onze Lieve Vrouweboom van Lummen is de Belgische kandidaat. Want de beuk won vorig jaar de Vlaamse wedstrijd "Boom van het Jaar".

"Wat is de Onze Lieve Vrouwebeuk toch mooi, ook in de winter", zegt Christophe Vanderlinden van de kerkfabriek als we het paadje langs de Onze Lieve Vrouwekapel afwandelen. "Die wortels blijven indrukwekkend." Ze omarmen het kleine heuveltje waarop de boom is geplant. "Het is nog altijd een raadsel waarom de boom op een heuveltje staat. Wellicht omdat hij zo beter zou opvallen. Dat de wortels bloot liggen, hebben we wel kunnen achterhalen. Dat komt door de jongens die hier vroeger kwamen spelen. Ze wilden om ter eerst boven aan de stam geraken en hebben zo gaandeweg de wortels open getrokken zodat ze zich er aan op konden trekken, tot boven."

Processie

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwebeuk staan nog honderden betonnen sokkels. "Daarop werden in het begin van de 20ste eeuw houten planken gelegd. En dan had je banken. Want hier werden vroeger openluchtmissen gehouden. De inwoners trokken dan in processie van aan de parochiekerk in Lummen naar de kapel hier. En de meeste sokkels verkeren nog in goede staat."

Europese concurrentie

Dat de Onze Lieve Vrouwebeuk een opvallende en mooie boom is, is al langer geweten. Maar ook de andere Europese inzendingen zijn heel bijzonder. "Zo is er de eik uit Nederland, die staat op de middenberm van een snelweg en dreigt omgehakt te worden. De Poolse kandidaat is een een esdoorn met een stam die op de grond knielt. En de Franse inzending is een kurkeik met een stam die lijkt op een roofvogel die zijn vleugels spreidt." Maar de meest geduchte tegenkandidaat zou wel eens de Nellieboom uit het Verenigd Koninkrijk kunnen zijn. "Dat zijn enkele beukenboompjes die als jonge zaailingen door een man zijn verbonden en geënt zodat ze de letter N vormen. Want hij was verliefd op het meisje Nellie en met die boom wou hij indruk op haar maken. En dat is gelukt, ze zijn getrouwd en hebben een gezin gesticht. En ook nu nog trekken verliefde koppeltjes naar de boom en worden er geregeld vrouwen ten huwelijk gevraagd."

Limburggevoel

Christophe Vanderlinden hoopt op het Limburggevoel. "We hebben echt elke stem nodig want de tegenkandidaten zijn niet te onderschatten. En ik hoop ook de klimaatactivisten te overtuigen om voor onze beuk te stemmen. Want oude bomen zijn ook goed voor het klimaat. Die slaan veel CO2 op in hun stam en takken."

Stemmen kan vanaf 1 tem 28 februari op de website Tree of the year.

Meest gelezen