Video player inladen...

Onderzoek Comité P bevestigt: agent die schot loste, wist mogelijk niet dat Mawda in het busje zat 

Het Comité P heeft bedenkingen bij de manier waarop de politie is opgetreden in de zaak Mawda. De peuter werd in mei gedood door een politiekogel tijdens een achtervolging. Door een communicatieprobleem was de politieploeg uit Henegouwen, die het dodelijke schot loste, mogelijk niet op de hoogte dat er kinderen in het busje zaten. 

Het communicatieprobleem zou veroorzaakt zijn doordat er een update aan de gang was van de politieradio's. De radio's van de wegpolitie van Henegouwen waren wel al geherprogrammeerd. De update voor de politiediensten van Namen (waar de achtervolging begon) zou pas in september volgen. Daardoor liep er mogelijk iets fout bij de communicatie tussen de politie van Namen en de wegpolitie van Henegouwen, die uiteindelijk het schot loste waardoor Mawda stierf. 

De wegpolitie van Henegouwen zou zo niet op de hoogte geweest zijn dat er kinderen in het busje zaten. Dat bleek al eerder uit de anonieme getuigenis van een politiebron en de advocaat van de agent die het schot loste: "Hij wist niet dat er kinderen aan boord waren, hij wist niet waarom de achtervolging plaatsvond", zei advocaat Laurent Kennis. De piste wordt nu bevestigd door een rapport van het Comité P, al blijft het om een vermoeden gaan. 

Het rapport noemt het "verontrustend" dat de dispatching in Henegouwen - die de tussenschakel was tussen de twee ploegen - er niet in geslaagd is om hen met elkaar in contact te brengen. Het is "jammer", schrijft het rapport, dat er niet is overgeschakeld op een andere vorm van communicatie, bijvoorbeeld via een "provinciale alarmgespreksgroep". De wegpolitie van Henegouwen zou zelf gevraagd hebben om rechtstreeks verbonden te worden met de ploeg uit Namen, maar ook daar ging de dispatching in Henegouwen niet op in. Er kan niet worden gecontroleerd of de wegpolitie van Henegouwen uiteindelijk op de hoogte was, omdat niet alle communicaties via radio worden bijgehouden. 

Achteraf de mankementen opsporen is iets anders dan op het terrein de problemen aanpakken

Koenraad Degroote, Kamerlid voor N-VA

Het Comité P startte het onderzoek meteen na de feiten op 27 mei vorig jaar, en geeft nu zijn rapport door aan de parlementaire begeleidingscommissie. Het rapport gaat enkel over de achtervolging. Het schietincident zelf valt onder een gerechtelijke procedure. Volgens Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA), die in de commissie zetelt, blijft het rapport vaag: "De ene politiedienst spreekt de andere tegen. Ook uit het rapport blijkt geen eenduidig antwoord. Ze zijn erg op hun hoede voor conclusies."

Degroote wil niet zomaar met de vinger wijzen: "Ik kan de politiediensten begrijpen. Als je op het terrein zo'n achtervolging uitvoert, heb je niet veel tijd om na te denken en te denken aan handboeken. Achteraf de mankementen opsporen is iets anders dan op het terrein de problemen aanpakken." Volgens hem zijn er al verbeteringen op vlak van informatiedoorstroming in de maak. Zo wil Degroote er werk van maken om radiogesprekken op te nemen.

Blijkbaar was de kennis niet altijd aanwezig om naar oplossingen te zoeken om toch de rechtstreekse contacten mogelijk te maken. Dan moeten we kijken naar opleidingen

Stefaan Van Hecke, Kamerlid voor Groen

Stefaan Van Hecke, die voor Groen in de commissie zetelt, vindt dat er bijkomende opleidingen moeten komen. "Blijkbaar was de kennis niet altijd aanwezig om naar oplossingen te zoeken om toch de rechtstreekse contacten mogelijk te maken", zegt hij. "Dan moeten we kijken naar opleidingen. Blijkbaar waren bepaalde technische mogelijkheden onvoldoende gekend door mensen op het terrein." 

Meest gelezen