Videospeler inladen...

Opnieuw oud-speurder verhoord in onderzoek Bende van Nijvel

Er wordt opnieuw een oud-speurder verhoord in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. François A. wordt ervan verdacht een wapenvondst in 1986 te hebben gemanipuleerd, waarbij onder andere wapens van de Bende werden gevonden. Eerder werd een andere oud-speurder, Philippe V., aangehouden.  

Er wordt opnieuw een oud-speurder verhoord in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Het gaat om François A. De speurder zou informatie over een wapenvondst in 1986 hebben achtergehouden en zo het onderzoek hebben gemanipuleerd. Vorige week werd nog een andere voormalige speurder, Philippe V., aangehouden. Ook hij wordt verdacht van manipulatie van het onderzoek. 

Beide mannen worden gehoord over een wapenvondst in het kanaal van Ronquières, meer dan dertig jaar geleden, in 1986. Daar werden toen onder andere wapens gevonden waarmee de Bende van Nijvel een jaar eerder een aanslag had gepleegd in Aalst.

Het was de tweede keer dat er op de plek werd gezocht. Bij een eerste zoektocht in 1985 werd er amper iets gevonden. Het parket gelooft dat de wapenvondst van 1986 is gemanipuleerd. Volgens wetenschappelijk onderzoek lagen de wapens die toen werden gevonden maximaal zeven dagen in het water.

De grote vraag is waarom er in 1986 opnieuw werd gezocht. Het parket vermoedt dat de oud-speurder die nu wordt verhoord, informatie heeft gegeven aan Philippe V. (de oud-speurder die eerder werd aangehouden) op basis waarvan het kanaal in 1986 werd uitgekamd.

Het parket verdenkt de twee ervan dat ze een informant hebben die hen aanwijzingen gaf om opnieuw te zoeken. Die informant kan de speurders mogelijk dichter bij de Bende van Nijvel brengen. In het verleden hebben Philippe V. en François A. dat allebei ontkend. 

De Bende van Nijvel pleegde overvallen in de jaren 80, onder meer op verschillende warenhuizen. Daarbij vielen 28 doden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met justitiejournaliste Caroline Van den Berghe in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen