Video player inladen...

Populaire (en machtige) tv-ster Oprah wordt 65: "Ik president? Ik denk niet dat dat de oplossing is" 

Vandaag wordt Oprah Winfrey 65 jaar. De Amerikaanse talkshow-presentatrice en actrice werd geboren in grote armoede, in de zuidelijke staat Mississippi. Sinds ze in de jaren tachtig "The Oprah Winfrey show" presenteerde, groeide ze uit tot één van de meest invloedrijke mensen ter wereld. Velen zien in haar de best mogelijke presidentskandidaat voor de Democraten, bij de volgende verkiezingen in 2020. Maar zoals Oprah vorig jaar in een interview met VRT NWS zei: "Ik denk dat ik veel te bieden heb, maar niet in de politiek." 

Oprah Winfrey heeft met haar TV- en filmwerk een waar imperium uitgebouwd. Haar persoonlijke vermogen wordt geschat op 4 miljard dollar, daarmee is ze één van de 500 rijkste mensen ter wereld. Bepaald indrukwekkend, voor de dochter van ongetrouwde tieners uit Mississippi. Oprah groeide op in het huis van haar grootmoeder, en werd daar meermaals slachtoffer van seksueel misbruik door ooms en neven.

Gewapend met ongeëvenaarde ambitie, werd ze op haar 19e de jongste en eerste Afro-Amerikaanse vrouw die het nieuws mocht presenteren bij een lokaal TV-station in Nashville. Na haar verhuis naar Chicago, midden jaren tachtig, kreeg ze haar eigen talkshow en groeide ze uit tot de populairste TV-figuur van de Verenigde Staten. Ze is ook een gelauwerde actrice: voor haar bijrol in "The color purple" van Steven Spielberg kreeg ze in 1985 een Oscarnominatie. Vorig jaar was ze te zien in de jeugdfilm "A wrinkle in time", aan de zijde van Reese Witherspoon en Mindy Kaling.

Mijn boodschap is altijd geweest: wat je te bieden hebt, is belangrijk

Morele autoriteit

We spraken Winfrey vlak na haar iconische speech op de Golden Globes, in januari 2018. Temidden van de MeToo-schandalen, werden haar woorden meteen als "presidentieel" bestempeld, zeker door Amerikaanse burgers die Trump niet opnieuw willen zien winnen in 2020.

Daar ligt haar ambitie niet, zei Oprah tegen VRT NWS: "Ik ben verrast door de hoeveelheid mensen die beweren dat ik politiek betrokken ben, aangezien ik nooit politiek geweest ben. Ik denk dat wanneer we in donkere tijden leven, mensen naar stemmen zoeken die een morele autoriteit zijn. Mensen zoeken iemand die hen de weg wijst."

Géén "Oprah for president" dus. Wel mensen blijven inspireren: "Ik wil mannen, vrouwen, meisjes, jongens over heel de wereld laten weten dat we allemaal moeten samenwerken om gelijkheid en betrokkenheid te hebben. Dat is altijd mijn boodschap geweest, bij welk werk ik ook deed: dat wat je te bieden hebt belangrijk is."

"Leven onder vergrootglas"

Al haar woorden worden gewikt en gewogen. Hoe voelt dat, een heel leven in de spotlichten leiden? "Iedereen heeft een idee van hoe je leven eruit ziet. Maar je bent net als iedereen, alleen kennen meer mensen je. Meer mensen kennen je naam, maar je voelt dezelfde dingen, je bent verdrietig over dingen die je droevig maken. Of je bent vreugdevol over dingen die je gelukkig maken. Het voelt gewoon alsof er altijd iemand met een reusachtig vergrootglas op je neerkijkt."

Bekijk hier het interview van VRT NWS met Oprah Winfrey:

Meest gelezen