SP.A stelt nieuw pensioenplan voor: 1.500 euro voor wie 65.520 uur heeft gewerkt

SP.A heeft een nieuw pensioenplan klaar. Iedereen met een loopbaan van 42 jaar, moet volgens de partij minstens 1.500 euro krijgen. En die 42 jaar rekent de partij om in werkelijk gepresteerde uren: 65.520 uur oftewel een gemiddelde van 30 uur per week. "We leven in nieuwe tijden, maar met een oud pensioenstelsel."

Ieder uur telt mee voor de berekening van de pensioenen, ook uren gepresteerd als mantelzorger en ouderschapsuren. "Op die manier zijn mensen zelf in staat hun loopbaan in te delen in periodes waar ze meer of minder werken , zonder dat hun pensioenopbouw in het gedrang komt", zegt Conner Rousseau, lijsttrekker voor het Vlaams parlement in Oost-Vlaanderen, in "De ochtend" op Radio 1. Hij schreef mee aan het pensioenplan. Wie ervoor kiest om langer te werken dan 42 jaar, krijgt een hoger pensioen. SP.A wil zo de pensioenbonus opnieuw invoeren.

"We leven in nieuwe tijden, maar met een oud pensioenstelsel", zegt Rousseau. "Voor mij is het belangrijk dat mensen van mijn generatie die aan een carriere beginnen -of dat nu als zelfstandige, loontrekkende of als freelancer is - de garantie krijgen dat er later nog iets inzit voor hen. Het is een principiële kwestie voor mijn partij dat als je heel je leven hebt bijgedragen aan de toename van de welvaart, dat je een deel daarvan terugkrijgt.  Wij kiezen voor hogere lonen en hogere pensioenen en niet voor een miljard euro korting aan Electrabel en honderden miljoenen  euro korting aan de farmalobby."

Wij kiezen voor hogere lonen en hogere pensioenen en niet voor een miljard euro korting aan Electrabel
Conner Rousseau, Oost-Vlaamse lijsttrekker Vlaams Parlement SP.A

Het optrekken van de minimumpensioenen kost volgens de SP.A 2,3 miljard euro. De pensioenbonus invoeren kost 200 miljoen euro. Dat geld zoekt de partij in de afbouw van bedrijfsubsidies, het afschaffen van fiscale subsidies voor bedrijfswagens en de efficiëntere werking van administraties. Een deel van de financiering, 800 miljoen, kan gevonden worden in de hervorming van het pensioenstelsel zelf. 

500 miljoen moet komen van een verhoogde solidariteitsbijdrage van de hoogste pensioenen. Die kan dienen om de laagste pensioenen op te trekken. 300 miljoen moet komen uit een hervorming van de fiscale subsidiëring van de aanvullende pensioenen. Zo wil SP.A het fiscaal voordeel van het pensioensparen, de tweede pijler van het pensioenstelsel, herbekijken. 

Volgens Rousseau zal dat niet leiden tot minder pensioen: "Het eventueel minder fiscaal voordeel dat je ontvangt, krijg je ruimschoots terug omdat we de eerste pijler, het wettelijk pensioen,  versterken. 

Bekijk hier het gesprek met Conner Rousseau in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Meest gelezen