Premier praat met organisatoren klimaatmars, maar die verwachten nu wel daden

Premier Charles Michel (MR) wil het Planbureau laten berekenen wat de eisen van de klimaatbetogers kosten. Hij heeft ook toegezegd om daarover met alle beleidsniveaus te overleggen. Dat heeft hij gezegd na een onderhoud met de organisatoren van het klimaatprotest. Die reageren tevreden, maar verwachten wel daden. In afwachting daarvan blijven ze mobiliseren.

Michel pleit voor realisme en wil niet dat maatregelen leiden tot een "verarming" van de mensen, zeker niet de "meest fragielen". "Gratis bestaat niet, er is altijd iemand die de factuur moet betalen, ofwel de bedrijven en op het einde van de rit de burgers, de mensen die werken", aldus Michel. "Een klimaatbeleid moet positief voor het klimaat zijn, maar positief ook voor de koopkracht van de families."

Vandaag was het een gesprek, maar wij verwachten daden

Dave Van Meel (Klimaatcoalitie)

De organisatoren van het klimaatprotest zijn niet helemaal ontevreden. "Nu verwachten we dat er op zeer korte termijn actie wordt ondernomen op politiek vlak", zegt Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie in "De wereld vandaag". "We verwachten een bindende klimaatwet die over alle sectoren gaat en alle politieke niveaus erbij betrekt.

Prioritair daarbij zijn fiscale maatregelen ten gunste van het klimaat, mét sociaal corrigerende maatregelen. Van Meel vernoemt expliciet de bedrijfswagens en wil meer nadruk op het openbaar vervoer. "Wij verwachten dat een aantal zaken in gang worden gezet", zegt hij.

Want de klimaatbeweging is niet van plan stil te zitten. "Voor ons was dit een gesprek, maar wij zullen niet stoppen met de druk hoog te houden en te mobiliseren", zegt Van Meel. "Vandaag was het een gesprek, maar wij verwachten daden.

Beluister hieronder het gesprek met Dave Van Meel in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen