De Wever in gesprek met Somers: "Het is energieverlies om ons tegen elkaar af te zetten"

Op vlak van integratie staat het verbindende model-Somers tegenover het strengere model-De Wever, zegt men wel eens. "Dat bestaat niet, die modellen in de steden. Dat is energieverlies", vindt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Tijdens de Burgemeestersmarathon van Radio 2 ging hij in gesprek met zijn Mechelse collega Bart Somers (Open VLD). Ze pleiten er allebei voor om steden meer macht te geven. 

Nu de gemeentebesturen gevormd zijn, nodigt Radio 2 de nieuwe burgemeesters uit voor een duogesprek. Gisteren in West-Vlaanderen, vandaag is Antwerpen aan de beurt. En dat levert al eens spannende combinaties op, zoals het duogesprek tussen burgemeesters Bart De Wever (Antwerpen) en Bart Somers (Mechelen). In de aanloop naar de lokale verkiezingen van 14 oktober weigerde De Wever nog een gesprek met Somers. "De dag na de verkiezingen mag u mij opbellen", klonk het in het programma "Iedereen kiest". Intussen zijn we drie maanden verder, en komt het toch tot een verrassend hartelijk gesprek.

Het wordt al eens gezegd dat op vlak van beleid rond migratie, identiteit en integratie het model-Somers tegenover het model-De Wever staat. Het beleid van Somers zou meer verbindend zijn - denk maar aan zijn boek Samen Leven uit 2016 - , dat van De Wever strenger, of zelfs "polariserend". 

Dat bestaat eigenlijk niet, die modellen in die steden. We worden afgezet tegen Mechelen; we worden afgezet tegen Gent. Eigenlijk is dat energieverlies

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

De Wever spreekt dat resoluut tegen. "Dat is vooral politique politicienne", zegt hij. "Dat bestaat eigenlijk niet, die modellen in die steden. We worden afgezet tegen Mechelen; we worden afgezet tegen Gent. Eigenlijk is dat energieverlies. Ik denk dat steden zich dat niet kunnen veroorloven om tegen elkaar uitgespeeld te worden."

Bekijk hier waarom Bart De Wever niet gelooft in het model-Somers en het model-De Wever: 

Video player inladen...

De burgemeesters drukken hun bewondering voor elkaar uit. "De zeggingskracht van Bart De Wever, hoe hij zijn stad vertegenwoordigt op bovenlokaal niveau, daardoor heb je meteen toegang tot Vlaanderen en federaal", zegt Somers. "Dat benijd ik je soms, want je trekt er veel middelen mee naar je stad. Soms vrees ik zelfs wat ten koste van anderen", lacht hij.

Hoe De Wever zijn stad vertegenwoordigt op bovenlokaal niveau, daardoor heb je meteen toegang tot Vlaanderen en federaal. Dat benijd je soms, want je trekt er veel middelen mee naar je stad

Bart Somers, burgemeester van Mechelen (Open VLD)

"Somers is een politieke survivor. Dat bewonder ik", geeft De Wever toe. "Hij heeft rond de eeuwwisseling in Mechelen gedaan wat wij later in Antwerpen ook zijn moeten beginnen: een ommekeer in de stad met een focus op investeringen", zegt De Wever. "Ik herinner me nog het Mechelen van de jaren tachtig. Dat was iets anders."

Bekijk hier waarom Bart Somers en Bart De Wever elkaar bewonderen:

Video player inladen...

Macht aan de steden

Inhoudelijk kan de afstand tussen de twee groot zijn, maar over één ding zijn ze het alvast eens: de steden moeten meer macht krijgen. "26 mei (de dag van de verkiezingen, red.) is een opportuniteit om een urbane agenda te zetten", zegt De Wever. "Steden zijn de toekomst. We moeten verstedelijken. De nieuwe economie ent zich op die steden. Stedelijke metropolen bepalen de structuur van de wereld." De Wever is daarom ook geen voorstander van de decumulregels, waardoor politici één niveau moeten kiezen. "Zij brengen net expertise van het ene niveau naar het andere. Ik zou een lange lijst kunnen geven van wetten en decreten die er gekomen zijn omdat we er vanuit de stad op gewogen hebben."

"De 21ste eeuw is de eeuw van de stad", voegt Somers toe. "Samenlevingsproblemen, integratie, armoede, innovatie, klimaatverandering, als steden daar niet voorop lopen, gebeurt dat niet", vindt hij. "Er zijn verschillen op het terrein tussen Bart De Wever en mezelf. Maar er is wel het besef dat wij geen concurrenten zijn en op een hoger niveau moeten samenwerken."

Burgemeester Bart

Nog iets wat de twee delen: hun naam. "Bart" is met vier burgemeesters het meest populair in Antwerpen. Al kan dat na de verkiezingen in mei wel eens veranderen. De Wever en Somers trekken allebei de Antwerpse lijst voor het Vlaams parlement bij de verkiezingen in mei en sluiten niet uit dat ze hun stad moeten verlaten. 

"Voor de verkiezingen in oktober heb ik dat gezegd, ik zeg dat nu: waar ik na de verkiezingen in mei terecht kom, weet ik niet", zegt Somers. "Ik heb één keer gedacht dat ik dat zelf kon kiezen, maar dat is niet de realiteit. Ik heb alleszins geen drang om Mechelen te verlaten." 

Bij De Wever is dat anders. Hij is expliciet kandidaat om Vlaams minister-president te worden, "als de kiezer het wil". Maar ook hijzelf staat daar niet voor te springen. "Het is niet dat ik dat zo graag wil", zegt De Wever. Mocht De Wever minister-president worden, is het voorlopig onduidelijk wie zijn taak als burgemeester van Antwerpen overneemt. Sommigen denken aan eerste schepen Koen Kennis (N-VA), waardoor "Koen" de populairste burgemeestersnaam zou worden. "Dat gaat u mij niet horen zeggen, maar het zal alleszins geen "Kris" zijn", voegt De Wever fijntjes toe. 

Bekijk hier hoe Bart De Wever en Bart Somers hun politieke toekomst zien: 

Video player inladen...

Beluister hier het gesprek tussen Bart De Wever en Bart Somers bij Radio 2 Antwerpen:

Meest gelezen