Video player inladen...

Verkoop wagens met automatische versnelling breekt record: "Manuele gaat volgende jaren zo goed als verdwijnen"

Vorig jaar zijn voor het eerst meer dan 100.000 wagens met een automatische versnellingsbak verkocht. Dat is een record. Het cijfer is afkomstig van de Belgische automobielfederatie Febiac. Volgens Febiac is de manuele versnellingsbak gedoemd te verdwijnen. 

"Momenteel is 40 procent van de wagens die verkocht worden, uitgerust met een automatische of gerobotiseerde versnellingsbak", verduidelijkt Joost Kaesemans van Febiac. "Bij die 100.000 mag je er dus nog eens 100.000 bijtellen die een andere vorm van niet-manuele versnelling hebben."  

Comfortabel en zuinig

Kaesemans ziet 2 verklaringen waarom wagens met een automatische versnellingsbak in de lift zitten: "Meer en meer mensen staan ' s ochtends in de file en dan is zo'n automatische versnellingsbak heel comfortabel omdat je niet voortdurend hoeft te schakelen."

"Daar komt bij dat de technologie geëvolueerd is. Zo is een automatische versnellingsbak tegenwoordig vaak zuiniger dan een manuele, omdat de computer precies berekent wanneer hij moet schakelen. Zo zit je altijd in het juiste toerental en verbruik je niet meer brandstof dan nodig. Bovendien heb je dan ook minder uitstoot."     

Elektrische wagens

Kaesemans denkt dat de manuele versnellingsbak zijn beste tijd gehad heeft. "We zien meer en meer modellen verschijnen die enkel met een automatische of gerobotiseerde versnellingsbak te verkrijgen zijn. Wagens worden ook almaar meer elektrisch, en als je elektrisch rijdt, rijd je per definitie automatisch. De goeie ouwe versnellingsbak met 5, 6 of meer versnellingen gaat de volgende jaren zo goed als verdwijnen." 

Video player inladen...

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Meest gelezen