Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Weg ligt nu open voor christelijke vrouw Asia Bibi om Pakistan te verlaten

Asia Bibi, de Pakistaanse christelijke vrouw die aanvankelijk ter dood was veroordeeld voor godslastering maar eind oktober werd vrijgesproken, mag eindelijk het land verlaten. Het hooggerechtshof verklaarde het beroep tegen haar vrijspraak onontvankelijk. 

Asia Bibi werd in 2009 opgepakt. Moslimvrouwen vonden dat zij als christen hun drinkwater had bezoedeld door uit dezelfde kom te drinken. In de ruzie die op het incident volgde, zou Bibi de profeet Mohammed hebben beledigd. Ze werd in 2010 ter dood veroordeeld voor godslastering.  

Enkele maanden geleden, in oktober, maakte het Pakistaanse hooggerechtshof dat vonnis ongedaan. Het oordeelde dat er te weinig bewijzen waren tegen de vrouw en sprak haar vrij.

Radicale moslims waren woedend over de uitspraak. De partij Tahreek-e-Labbaik (TLP) organiseerde massale betogingen. Onder druk van het dagenlange protest besliste de regering dat Asia Bibi Pakistan niet mocht verlaten zolang het hooggerechtshof geen uitspraak had gedaan over een verzoekschrift van radicale moslims om haar vrijspraak ongedaan te maken.  

Het hooggerechtshof wees het verzoek tot herziening van de vrijspraak af, waardoor de weg voor Asia Bibi nu openligt om Pakistan te verlaten. De vrouw zal vermoedelijk asiel aanvragen in Canada. 

Partijkopstukken van Tehreek-e-Labbaik.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen