Video player inladen...

4.000 potentieel gevaarlijke dammen in Brazilië, woede jegens mijnbedrijf groeit

Vier dagen na de dramatische dambreuk in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais neemt de woede jegens het mijnbedrijf Vale Vale toe. Brazilianen verwijten het bedrijf dat het niets gedaan heeft om deze ramp te vermijden. Bij het hoofdkwartier van Vale in Rio de Janeiro werd actiegevoerd. Vandaag maakte de overheid bekend dat er in heel Brazilië 4.000 potentieel gevaarlijke dammen zijn.

De Braziliaanse deelstaat Minas Gerais dankt haar naam aan de mijnbouw, maar die heeft geen goede reputatie. Al jarenlang wijzen actiegroepen op de risico's van de typische mijnbouwinfrastructuur, met dammen die het toxische slib in de afvalbekkens moeten tegenhouden. Drie jaar geleden brak al een dam, met een zware milieuramp tot gevolg. De Braziliaanse pers schreef daarna dat er in Minas Gerais bijna 800 van dergelijke dammen zijn, waarvan zo'n 300 potentieel gevaarlijk.

Op een persconferentie vandaag kwam minister voor Regionale Ontwikkeling Gustavo Canuto met nog ernstigere cijfers op de proppen. In heel Brazilië zijn er niet minder dan 4.000 dammen die als risicovol geregistreerd staan. 205 daarvan bevatten mineraal afval. 

Volgens de minister heeft Brazilië niet genoeg middelen om al die dammen onmiddellijk te controleren. De regering lijst dus de dammen op die het dringendst moeten worden aangepakt.

Aanhoudingen

De woede jegens het mijnbedrijf Vale, eigenaar van de getroffen mijn én mede-eigenaar van de mijn waar er drie jaar geleden al een dambreuk was, groeit. Bij het hoofdkwartier in Rio de Janeiro werd gisteren actiegevoerd. 

Vandaag heeft het parket van Minas Gerais vijf ingenieurs in voorlopige hechtenis genomen.

Drie van hen zijn in dienst van Vale. Ze werden aangehouden in Belo Horizonte, de hoofdstad van de deelstaat. Ze zouden rechtstreeks betrokken zijn bij het verlenen van licenties om de mijn uit te baten. De twee anderen werden aangehouden in Sao Paulo. Ze werken voor het Duitse keuringsbedrijf TÜV SÜD, dat in september een certificaat had uitgevaardigd dat de dam stabiel was.

De hoogste officier van justitie in Brazilië wil dat Vale strafrechtelijk wordt vervolgd, en dat de leidinggevenden persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. 

AFP or licensors

De balans van de tragedie is ondertussen opgelopen tot minstens 65 doden en bijna 300 vermisten. De meeste vermisten zijn werknemers van Vale. Velen van hen hadden net hun lunchpauze toen de dam brak.

Ook de inheemse bevolking is zwaar getroffen door de ramp. Bekijk de video uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen