Archieffoto
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zeven doden bij aanslag in Jemen

In het zuidwesten van Jemen zijn gisteravond door een bomaanslag zeven burgers omgekomen, onder wie een journalist. Twintig anderen raakten gewond, zo meldt de verantwoordelijke van de pro-regeringstroepen. De aanslag is nog niet opgeëist. 

De aanslag werd gepleegd op een markt in een drukke wijk van de havenstad Al-Mokha. Het lijkt er op dat de bom op afstand werd ontstoken. Ondanks dat de aanslag nog niet werd opgeëist, stelt de lokale overheid dat wellicht Al Qaeda of IS verantwoordelijk zijn.

Al vier jaar lang wordt er door sjiitische Houthi-milities gestreden in een burgeroorlog tegen pro-regeringstroepen gesteund door een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië

. Volgens de Verenigde Naties leidt het aanhoudende conflict tot de zwaarste humanitaire crisis ter wereld in een van de armste landen.

Al-Mokha, ooit een welvarende koffie-exporthub, is 75 kilometer ten noorden van de strategische zeestraat Bab al-Mandab gelegen. Tevens vormt de stad een militaire basis van waaruit de door de coalitie gesteunde strijdtroepen in Jemens grootste haven Hodeidah worden bevoorraad en bewapend.

Volgens een recent akkoord zouden alle partijen die havenstad moeten verlaten. Langs Hodeidah komt 70 procent van alle humanitaire hulp Jemen binnen, maar de stad die in handen is van de Houthi's, wordt belaagd door de pro-Saudische milities.

Meest gelezen