Zo kan Brugge zich wapenen tegen massatoerisme

Brugge is een van de volste steden van Europa. En "overtoerisme" dreigt. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het Europees Parlement. Er wordt verwacht dat Brugge het aantal toeristen tegen 2030 zal zien verdubbelen. Volgens een toerisme-expert van de KU Leuven zal Brugge in de toekomst nog meer moeten meten wat de impact van het toerisme is.

De stad Brugge neemt nu al maatregelen om het voor de inwoners zo leefbaar mogelijk te houden. Brugge probeert de toeristen bijvoorbeeld in de zogenaamde Gouden Driehoek te houden, in de historische binnenstad

Geen nieuw Barcelona of Venetië

"Maar er is meer nodig" zegt Jan Van der Borg. Hij is toerisme-expert aan de KU Leuven. "Brugge zal meer moeten meten wat de impact van het toerisme is op het milieu en op de inwoners. Zo kan Brugge vermijden dat het een nieuw Barcelona of Venetië wordt. Dat kan met reserveringssystemen waar stadskaarten aan gelinkt zijn. Nog een oplossing: werken met belastingen op toeristische bussen."

Meest gelezen