Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meer dan 3.400 wetenschappers zetten feiten op een rij in open brief: "Klimaatbetogers hebben groot gelijk"

In een open brief roepen meer dan 3.400 wetenschappers en academici van alle Belgische universiteiten en onderzoeksinstellingen de beleidsmakers op om dringend meer klimaatambitie te tonen. “Kijk je naar de wetenschappelijke feiten, dan is er maar één besluit mogelijk: de actievoerders hebben groot gelijk.”

Het klimaat is een hot thema, dat kan niemand ontkennen. Sinds enkele weken spijbelen elke donderdag duizenden scholieren voor het klimaat. Zij krijgen – nu de examens achter de rug zijn – ook de steun van de studenten. En zondag 27 januari stapten ondanks het slechte weer zowat 70.000 mensen mee op in de grootste klimaatmars ooit in ons land, met alle media-aandacht van dien.

“Die aandacht is belangrijk”, zegt biologe Sara Vicca, van de Universiteit Antwerpen. “Maar helaas wordt het debat al te vaak ideologisch benaderd en krijg je discussies over al dan niet doemdenken en dergelijke. Zulke discussies leiden af van de essentie, namelijk het aanpakken van het probleem. Vanuit de wetenschappelijke wereld willen we een duidelijk signaal geven. De feiten spreken voor zich: de actievoerders hebben het gelijk aan hun kant, meer actie is absoluut cruciaal.”

Bioloog Jasper Bloemen van de Universiteit Antwerpen treedt haar bij: "Wij willen dat het klimaatdebat terug gevoerd wordt op basis van die feiten, zonder verstoring van mensen die luidkeels beweren dat klimaatverandering er niet is, of dat het niet zo erg is."

Pure feiten

Vicca en haar collega’s schreven een open brief, waarin ze in 7 punten de wetenschappelijke feiten op een rijtje zetten. Punt 1 zet de toon: "De aarde warmt op". En verder: "Wereldwijd steeg de gemiddelde temperatuur nu al met ongeveer 1°C, vergeleken met de periode tussen 1850 en 1900". En nog: "Met de klimaatvoorstellen die vandaag op tafel liggen, stevenen we af op een opwarming van meer dan 3°C tegen het einde van de eeuw. Dat is rampzalig."

Jasper Bloemen is stellig: "Wij hopen dat beleidsmakers het gehele plaatje van structurele maatregelen zullen bekijken en niet enkel voor losstaande maatregelen gaan, zoals bijvoorbeeld een vliegtuigtaks (waarop Vlaams minister Joke Schauvliege hintte na de vorige klimaatbetoging, red.). De noodzakelijke daling van de CO2-uitstoot kan enkel dan gerealiseerd worden."

Ondertussen werd de open brief al door meer dan 3.400 Scientists4Climate ondertekend. Ook de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten deden dat. De wetenschappers en academici vertegenwoordigen heel uiteenlopende disciplines. Het onderwerp leeft dus in veel wetenschappelijke domeinen. Het oplossen van klimaatverandering vraagt dan ook de input van wetenschappers uit alle domeinen, klinkt het.

Vicca: “Er is absoluut nood aan meer kennis, aan pure feiten over alle aspecten van het klimaatprobleem, en over de oplossingen."

U kunt de volledige brief hier lezen of op www.Scientists4Climate.be.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen