Video player inladen...

Aantal spoorlopers voor het eerst in jaren licht gedaald

Vorig jaar werden meer dan 750 spoorlopers gemeld. Dat is een hoog cijfer, maar het is wel lager dan het jaar ervoor. Een proefproject tegen spoorlopers in Luik blijkt intussen zo succesvol dat het in Vlaanderen wellicht een vervolg krijgt.

Uit cijfers van spoornetbeheerder Infrabel blijkt dat het aantal meldingen van spoorlopers vorig jaar licht gedaald is: 768 tegenover 818 in 2017.
Met 4 doden en 6 zwaargewonden blijft de impact van spoorlopen wel heel zwaar. 

6 uur vertraging per dag

Ook de stiptheid heeft eronder te lijden. Spoorlopen leidde vorig jaar voor het treinverkeer tot 139.000 minuten vertraging. Omgerekend is dat meer dan 6 uur per dag

Net als in 2017 werden spoorlopers het vaakst gesignaleerd in Brussel: 122 keer. Ook in Antwerpen en Oost-Vlaanderen liepen er meer dan 100 meldingen binnen. In totaal zijn er op het Belgische spoornet 53 "hotspots" of plaatsen waar er regelmatig spoorlopers zijn.

Succesvol proefproject in Luik

In Luik loopt intussen een proefproject waarbij spoorlopers gewaarschuwd worden door luidsprekers waaruit ontradende boodschappen klinken. Uit de evaluatie blijkt dat de luidsprekers succes hebben. Sinds het project is opgestart, is het aantal spoorlopers met twee derde gedaald.

Infrabel denkt eraan een gelijkaardig systeem ook op andere "hotspots" te installeren. In Vlaanderen wordt gedacht aan het station Mortsel-Oude-God in de provincie Antwerpen.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen