Brussels softwarebedrijf Collibra is meer dan 1 miljard dollar waard

Collibra is gespecialiseerd in dataverwerking voor grote bedrijven. Het is de eerste keer dat een Belgische start-up die nog niet op de beurs staat, zo hoog gewaardeerd wordt. Collibra helpt bedrijven met het organiseren van hun data. Het levert daarvoor de software. Medeoprichter en CEO Felix Van de Maele omschrijft zijn bedrijf als een "dataraffinaderij". 

Het is een historische dag voor het Belgische landschap van start-ups. Voor het eerst mag een privaat groeibedrijf zich kronen tot "unicorn". Die term is in de techwereld gangbaar voor bedrijven waarvan de waardering door opeenvolgende kapitaalrondes boven het miljard dollar uitkomt. De meest recente kapitaalverschaffer is CapitalG, dat 100 miljoen in Collibra pompt. CapitalG is het investeringsfonds dat gelinkt is aan Google. Eerder investeerde ook al Iconiq Capital, het fonds dat het privékapitaal van Facebook-topman Marc Zuckerberg beheert.

Amerikaanse overheid als klant

Collibra werd in 2008 opgericht als spin-off van de VUB. Medeoprichter en CEO is de 34-jarige Oostendenaar Felix Van de Maele.  Met zijn "dataraffinaderij" helpt hij bedrijven hun enorme hoeveelheden data beheren. In 2015 kwam de grote doorbraak en verhuisde de hoofdzetel naar New York.

"De grootste bedrijven ter wereld uit alle mogelijke sectoren zijn klant bij ons," zegt Van de Maele. "Heel veel van de grootste banken, maar ook telecomoperatoren, vliegtuigmaatschappijen, de grootste retailbedrijven, farmabedrijven maar ook de Amerikaanse overheid en de grootste universiteiten ter wereld." 

Bankencrisis en GDPR

Van de Maele: "Elk bedrijf wil weten hoeveel klanten ze hebben maar als je aan een aantal mensen binnen dat bedrijf vraagt hoeveel klanten of werknemers ze hebben, dan krijg je heel verschillende antwoorden. Dat ligt puur aan het feit dat de definities wat een klant is,  wat is een werknemer is, niet duidelijk zijn. Dus de menselijke interpretatie van  data is enorm belangrijk en daar focussen wij ons op."  

De financiële crisis en de Europese regelgeving over databescherming (GDPR) waren omstandigheden die voor Collibra opportuniteiten bleken omdat veel betrokken bedrijven heel veel data in kaart moesten brengen en nauwgezet opvolgen. Het bedrijf telt 450 werknemers en is in volle groei.

Meest gelezen