Video player inladen...

VS zet zich schrap voor ijzige week: gevoelstemperaturen tot 50 graden onder nul

Het vriest nu al de stenen uit de grond in de noordelijke staten van de VS, maar de temperaturen zouden de komende dagen nog verder kunnen zakken. In Chicago wordt tot -30 graden Celsius verwacht, met gevoelstemperaturen tot -50 graden. 

In de 'Midwest' - meer bepaald de staten Illinois, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Wisconsin, en delen van Kansas, Missouri, Montana en Nebraska - zetten miljoenen inwoners zich schrap voor de laagste temperaturen in 30 jaar. Vermoedelijk het koudst wordt het in en rond Chicago. Daar is het nu al zo'n 20 graden onder nul, maar zou het morgen tot -30°C kunnen vriezen. Door de wind kan dat aanvoelen tot -50°C. De extreme kou zou 2 dagen kunnen aanhouden. 

De lage temperaturen zijn het gevolg van de "polar vortex", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens. "Dat zijn extreme lagedrukgebieden met koude lucht die rond de polen blijven hangen, waardoor er zulke koude temperaturen kunnen plaatsvinden."

Al drie doden

De weerdiensten in Minnesota waarschuwen er voor "levensbedreigende" omstandigheden. Mensen krijgen de raad binnen te blijven, of, als ze toch buitenkomen, te "vermijden om diep in te ademen en te veel te praten". "De mensen worden gewaarschuwd voor onderkoeling en wat ze hier 'frost bite' noemen, het feit dat lichaamsdelen kunnen gaan afvriezen", legt Soenens uit. "In de grote steden worden de daklozen actief opgezocht om hen naar de opvangcentra te brengen."

Ook heel wat bedrijven en organisaties hebben noodgedwongen hun voorzorgen genomen. "Universiteiten zijn dicht, scholen zijn dicht, vliegtuigen kunnen niet meer opstijgen", zegt Soenens nog. In de hele VS zijn al meer dan 2.700 vluchten geschrapt. Ook de post rijdt even niet meer uit. Maar ondanks de vele waarschuwingen en maatregelen zijn er al drie doden te betreuren als gevolg van de extreme kou. 

Trump tweet

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al over de kou getweet. Hij vraagt zich niet voor het eerst af "wat er verdomme aan de hand is met Global Waming (sic)". In zijn ogen heeft Amerika die opwarming van de aarde net nodig. Het hoeft weinig betoog dat hij veel kritiek krijgt op die tweet, die alweer klimaat en weer door elkaar haalt.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen