Jonas Roosens

Drie mannen veroordeeld voor gesjoemel met polsbandjes Tomorrowland

De drie mannen hadden reservepolsbandjes gestolen en verkocht. Ze deden dat twee jaar op rij. Van de rechtbank in Antwerpen moeten ze meer dan 30.000 euro terugbetalen.

De organisatie achter Tomorrowland merkte tijdens het eerste festivalweekend van 2017 dat er opvallend veel bezoekers geweigerd werden vanwege een probleem met (de chip van) hun polsbandje. Ze vroegen telkens naar dezelfde man, die de chip zou activeren. Hij was de verantwoordelijke van de dienst voor technische problemen met de polsbandjes, maar was door ziekte afwezig. 

De man had een groot aantal polsbandjes ontvreemd die bedoeld waren om bandjes met een defecte chip te vervangen of voor bezoekers die wel een ticket hadden, maar hun polsbandje thuis vergeten of niet ontvangen hadden. Twee andere mannen verkochten de polsbandjes door, maar waren zich naar eigen zeggen niet bewust van de illegaliteit daarvan. De rechtbank geloofde dat niet. 

Ook in 2016 hadden ze al een handeltje in toegangsbandjes voor Tomorrowland opgezet. Over het aantal bandjes dat ze in 2016 en 2017 op illegale wijze verkocht hadden, verschilden ze van mening. De speurders hielden het daarom op 25 dagtickets en tien weekendtickets in 2016 en op 36 dagtickets en veertig weekendtickets in 2017. 

De rechtbank in Antwerpen vond de feiten bewezen en veroordeelde twee beklaagden tot een werkstraf. Kim A. kreeg een celstraf en een boete met uitstel. De drie moeten ook de 30.200 euro schade voor de festivalorganisatie vergoeden.

Meest gelezen