Video player inladen...

Elke dag sterven zes mensen die de Middellandse Zee willen oversteken

Het aantal migranten en vluchtelingen dat via de Middellandse Zee Europa wil bereiken, is vorig jaar fors gedaald. Dat blijkt uit een rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR). Tegelijk is de overtocht een stuk risicovoller geworden. Eén op de 14 mensen overleefde de oversteek vanuit Libië naar Italië niet. Meer dan acht op de tien werden onderschept vóór ze Europa bereikten, en teruggestuurd naar detentiecentra in Libië.   

Vorig jaar kwamen 139.300 migranten en vluchtelingen binnen in Europa, het laagste aantal in vijf jaar. Bijna 117.00 van hen deden dat via de Middellandse Zee. 

Het aantal mensen dat bij de overtocht van de Middellandse Zee het leven liet, ligt verhoudingsgewijs dan weer veel hoger dan het jaar voordien. 

In 2018 stierven in totaal naar schatting 2.275 mensen bij hun poging. Dat zijn er zes per dag. "Zes mensen per dag. Dit cijfer alleen al zou de Europeanen aan het denken moeten zetten", zegt Filippo Grandi, hoofd van de UNHCR. "Het is dramatisch dat dit continent, met al zijn macht, geld en technologie toestaat dat zes mensen per dag sterven in de Middellandse Zee." 

Terug naar Libië

De meeste doden vielen op de centrale route, vanuit Libië via Italië. 1 op de 14 mensen overleefde de oversteek niet, terwijl dat er in 2017 nog 1 op de 38 waren.    

Het aantal vluchtelingen en migranten dat vanuit Libië de overtocht maakte richting Italië, is dan weer fors gedaald. Voor het eerst in jaren was niet Italië, maar Spanje het land waarlangs de meeste migranten en vluchtelingen Europa binnenkwamen. 58.600 mensen staken de Middellandse Zee over via de westelijke route, richting Spanje.

23.400 kwamen via de centrale route, vanuit Libië richting Italië. Dat zijn er vijf keer minder dan het jaar voordien.

Infografiek: UNHCR.

Gesteund door de Europese Unie en lidstaten als Italië slaagt de Libische kustwacht er steeds meer in om mensen die de overtocht wagen te onderscheppen voor ze Europa bereiken.

Mensen moeten om de beurt slapen, omdat er niet genoeg plaats is om te gaan liggen 

Uit het UNHCR-rapport blijkt dat meer dan 8 op de 10 vluchtelingen en migranten die werden onderschept door de Libische kustwacht, werden teruggebracht naar Libië. Daar komen ze terecht in detentiecentra waar de leefomstandigheden abominabel zijn.

"Mensen moeten er om beurt slapen, omdat er niet genoeg plaats is om te gaan liggen", schetst Filippo Grandi. "Als jij of ik ons in zo'n situatie zouden bevinden, zou je élke optie bekijken om daar weg te geraken, ook de allerslechtste. Wat we dus moeten doen, is vermijden dat mensen met hun rug tegen de muur komen te staan, waarbij alle opties slecht zijn." 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen