Erfgenamen Salvador Dalí willen "La casa de papel"-maskers laten verbieden

De erfgenamen van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí willen de maskers die te zien zijn in de populaire Netflix-serie "La casa de papel" laten verbieden. De maskers zijn een verkoophit op het internet en worden gebruikt voor onder meer halloweenfeestjes.

Wie de Spaanse reeks "La casa de papel" op Netflix gezien heeft, kon er niet naast kijken: de maskers die een bende overvallers tijdens een groot deel van de reeks dragen. Ze zijn zowat het handelsmerk van de serie geworden. Ze tonen de grote ogen en de uitgesproken snor die zo typisch zijn voor de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí.

(Lees verder onder de foto)

AP1956

Met de grote populariteit van de reeks steeg ook de vraag naar de Dalí-maskers. Zo kunt u bij verschillende webwinkels een volledige "La casa de papel"-outfit aanschaffen, inclusief rode jumpsuit en het fameuze masker.

Een schending van het portretrecht, zeggen de erfgenamen van Dalí nu. Ze willen de verkoop van de maskers verbieden. Volgens de producers van "La casa de papel" gaat het om een parodie en dus zouden er geen portretrechten van toepassing zijn.

De actie van de Dalí-erfgenamen lijkt in ieder geval wat laat te komen. Het derde seizoen is ingeblikt en verschijnt dit jaar nog op Netflix, met of zonder maskers. Veel is er nog niet bekend over het derde seizoen, maar de bende van El Profesor zou zich alweer wagen aan een grote overval.

Meest gelezen