Video player inladen...

Europa haalt de neus op voor heronderhandelen brexit-deal, premier Michel ziet risico op "no deal" toenemen

Het ziet ernaar uit dat de Britse premier Theresa May geen steun zal vinden bij de Europese Unie om het akkoord over de brexit te heronderhandelen. Gisteren beloofde May aan het Britse Lagerhuis om een aanpassing te vragen aan de deal die ze eerder met de EU sloot, in de hoop een meerderheid van het Britse parlement achter het akkoord te krijgen. Maar de Europese leiders spreken klare taal: neen.

Het Britse parlement stuurt premier May terug naar Brussel om "alternatieve regelingen" uit de brand te slepen voor de backstop, het vangnet dat een harde grens moet vermijden tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland dat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. In het Europees Parlement in Brussel was er vanmiddag een debat daarover. 

Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nam daar het woord en hij was duidelijk: "Het akkoord zal niet opnieuw onderhandeld worden". "Van tijd tot tijd heb ik de indruk dat sommigen hopen dat we de backstop, en dus ook Ierland, op het laatste moment in de steek zullen laten. Maar dat doen we niet. Dit gaat over het hart van EU-lidmaatschap."

Ook vanuit Parijs en Berlijn wordt "neen" gezegd. Onze premier Charles Michel (MR) noemt een nieuwe deal "niet realistisch". Hij ziet daardoor de kans op een brexit - die in principe op 29 maart zal ingaan- zonder akkoord erg groot worden. "De evolutie van de laatste dagen geeft meer en meer de indruk dat een "no deal" onvermijdbaar zal zijn als gevolg van de Britse keuze."

De Britse EU-Parlementariër - en notoir brexiteer - Nigel Farage ziet dat anders. "Het risico op een "no deal" is inderdaad toegenomen. Maar niet door wat gisteravond in het Britse parlement is gebeurd, maar door het antwoord van Europa deze namiddag", zei hij in het Europees Parlement vanmiddag. Farage haalde opnieuw uit naar "onverkozen bureaucraten uit Brussel" die de Britse premier May "hebben vernederd". Commissievoorzitter Juncker keek enigszins geamuseerd toe.

Meest gelezen