Videospeler inladen...

"Genoeggewacht.be": Gezinsbond start petitie tegen wachtlijsten in gehandicaptenzorg

In Vlaanderen wachten 14.000 mensen met een beperking op een budget voor gespecialiseerde zorg. En de budgetten die er wel zijn, zijn vaak te krap, zegt de Gezinsbond.

Sinds 2017 bestaat in Vlaanderen de persoonsvolgende financiering (PVF) voor mensen met een beperking.  Wie door zijn handicap specifieke zorgnoden heeft, krijgt een budget om zorg in te kopen.  De overheid subsidieert niet langer zorgvoorzieningen maar stelt het geld rechtstreeks ter beschikking van personen met een handicap. Het systeem zou moeten toelaten meer zorg op maat te leveren.

Mantelzorgers onder druk

Nooit is er meer extra geïnvesteerd in gehandicaptenzorg dan onder deze regering. Maar toch is er in de praktijk een verschuiving opgetreden van wachtlijsten om in een instelling te geraken naar wachtlijsten om een budget te krijgen. Bovendien is het budget vaak krap waardoor mantelzorgers (familie, vrienden, kennissen) de tekorten in de ondersteuning zelf moeten opvangen.

Hilde Michiels is de moeder van David, een jongeman van 23 met een verstandelijke beperking. Hij kan nog anderhalf jaar terecht in een school voor bijzonder onderwijs maar daarna is er geen opvang meer voor hem. "De angst voor de toekomst is groot", zegt Hilde. "Anderhalf jaar is zo voorbij. En wat als er met mij iets gebeurt? Wie gaat dan voor mijn zoon zorgen?"

Er zijn x aantal wachtenden voor u

Hilde zegt dat ze een brief gekregen heeft van de overheid. "De zorgnood van mijn zoon wordt erkend. Maar tegelijk krijgen we te horen: u staat op een wachtlijst omdat er onvoldoende middelen zijn."

De Gezinsbond vindt  dat Hilde en andere mensen in dezelfde situatie genoeg gewacht hebben en recht hebben op zekerheid. "Het water staat veel gezinnen echt aan de lippen", zegt de Gezinsbond. "Er zijn meer middelen nodig en de budgetten moeten binnen een redelijke termijn worden toegekend."

Met het oog op de verkiezingen start de Gezinsbond nu een petitie om het probleem van de wachtlijsten onder de aandacht te brengen.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen