Gilles Coulier regisseert internationale tv-reeks "War of the worlds" met topcast

Regisseur Gilles Coulier, bekend van televisiereeksen "Bevergem" en "De dag" en de langspeelfilm "Cargo", is gestart met de opnames van de internationale dramareeks "War of the worlds". Dat is een nieuwe bewerking van de science fiction-klassieker van H. G. Wells uit 1889. Couliers versie heeft een hedendaagse Europese setting en geeft een beeld van wat er van de mensheid op onze planeet overblijft na een buitenaardse aanval. De regisseur strikte een indrukwekkende cast. Hoofdrollen zijn voor de Ierse acteur Gabriel Byrne ("The usual suspects", "In treatment") en de Amerikaanse actrice Elizabeth McGovern ("Downton abbey").

Gilles Coulier zet zich in het rijtje van onder andere Tim Mielants ("Peaky blinders", "Legion") en Jakob Verbruggen ("House of cards", "The alienist"): Vlaamse regisseurs die in het buitenland prestigieuze TV-reeksen realiseren. "Na "Bevergem", "Cargo" en "De dag" was ik klaar voor een nieuwe uitdaging," zegt Coulier in een eerste reactie. ""War of the worlds" voelt daarom als een logische volgende stap in mijn carrière. Het is een grote eer om de krijtlijnen uit te stippelen voor dit grootse internationale project en te kunnen samenwerken met deze fantastische cast."

Dit voelt als een logische volgende stap in mijn carrière. Het is een grote eer te kunnen samenwerken met deze fantastische cast

In de voetsporen van Spielberg

"War of the worlds" is een science fiction-roman uit 1889 van de Britse schrijver H. G. Wells en gaat over de invasie van buitenlandse wezens in Engeland, met een massa-evacuatie van Londen tot gevolg. Het verhaal werd al meerdere malen bewerkt. Zo maakte Orson Welles er in 1938 een hoorspel voor de radio van, wat grote paniek in Amerikaanse huishoudens veroorzaakte. In 2005 werd het verfilmd door Steven Spielberg, met Tom Cruise in de hoofdrol.

Het is het eerste buitenlandse avontuur voor Gilles Coulier. Het Belgische productiehuis De Wereldvrede, dat Coulier samen met acteur Gilles De Schryver en Wouter Sap runt, is verantwoordelijk voor het continentale luik van de productie.

De achtdelige reeks wordt opgenomen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en wordt op het eind van het jaar in die landen uitgezonden. Coulier zal de eerste vier afleveringen regisseren, de volgende vier worden ingeblikt door Richard Clark ("Versailles"). Voor België is er nog geen uitzenddatum bekend.

Meest gelezen